Stenose behandeling

Hoe een stenose behandelen?

De belangrijkste vraag is of operatief ingrijpen noodzakelijk is. Lumbale stenose is in eerste instantie een behandeling zonder opereren (conservatief beleid). Klachten die passen bij een lumbale stenose hebben een kleine kans op vanzelf genezen. Met behulp van oefentherapie, kan gewerkt worden aan een sterke rug en goede houding wat verdere slijtage van de tussenwervelschijf tegen gaat.

Bij Het Rugcentrum hebben we hier veel ervaring mee en kunnen we je helpen de klachten te verminderen. Oefentherapie is opgenomen in ons rugprogramma voor de behandeling van stenose.

Het Rugcentrum Stenose behandeling

Operatief ingrijpen bij stenose

De oorzaak van een lumbale stenose kan ook zitten in een hernia welke uitpuilt en druk geeft op een spinale zenuw. Het is aan te raden eerst voor een cognitieve gedragsmatige oefentherapie zonder operatie te kiezen. In deze periode van 3 tot 6 maanden kan men concluderen of de klachten voor 100% afkomstig zijn van het ‘hard’ beeld, de tussenwervelschijf. Wanneer dit niet het geval blijkt te zijn, worden de klachten niet veroorzaakt door de tussenwervelschijf maar bijvoorbeeld door een beknelde zenuw.

In het geval dat de cognitieve gedragsmatige oefentherapie geen effect heeft, kan gekozen worden voor een operatie. Hiermee kan meer ruimte worden gecreërd voor het ruggenmerg en/of de spinale zenuw. Bij ernstige neurologische beelden is operatief ingrijpen eerder geïndiceerd.

Start met het behandelen van jouw stenose klachten

Laat een rugexpert een rugprogramma maken.

Maak een afspraak