Ergotherapie

Wat is ergotherapie?

De definitie ‘Ergotherapie is een combinatie van het Griekse woord ‘ergon’ (werk) en therapie. Ergotherapie is een paramedisch beroep dat zich richt op cliënten die door lichamelijke en/of psychische beperkingen, problemen ervaren in het uitvoeren van alledaagse activiteiten. Met alledaagse activiteiten wordt in de ergotherapie bedoeld: echt álles wat je op een dag doet

Behandeling Ergotherapie

Ergotherapie voor je rug

Anders dan de letterlijke vertaling van ergotherapie (ergon = werk), hanteren wij de definitie ‘handeling’. De ergotherapeut is een expert in het ‘handelen’ en hierdoor in staat geschikte en voor jou passende adviezen te geven.

Ergotherapie wordt ingezet om cliënten te helpen in de thuissituatie en/of tijdens het werk. Rugklachten zorgen vaak voor problemen in het dagelijks leven, zoals moeite met stofzuigen, in en uit de auto stappen, draaien en liggen in bed, douchen en het uitvoeren van je hobby’s.

Onze ergotherapeuten helpen je om op een ergonomische en efficiënte manier weer aan de slag te gaan. Ook geven we je meer inzicht op het gebied van ‘belasting’ en ‘belastbaarheid’.

Ergotherapie en de rugprogramma’s van Het Rugcentrum

Afhankelijk van jouw rugdiagnose en persoonlijke situatie, wordt ergotherapie wel of niet opgenomen in jouw rugprogramma. Door ergotherapie toe te voegen halen we alles uit de kast om voor jou het hoogst mogelijke resultaat te behalen. Door intensief contact en overleg met andere disciplines vindt er afstemming plaats, waardoor er maatwerk ontstaat en het resultaat voor jou zo optimaal mogelijk is.

Starten met ergotherapie

Het hebben van een doel is belangrijk voor zowel ergotherapie als onze rugprogramma’s. Wat zijn jouw doelen op het gebied met betrekking tot je privé leven en werk? Misschien lukt het niet goed om je huishouden bij te houden? Of misschien wordt je beperkt in je sociale leven door rugpijn en wil je daarmee aan de slag? Samen met onze rugexperts ga je aan de slag om je persoonlijke doelen te behalen. Dit doe je op basis van oefening, educatie, instructie, advies en het informeren en uitproberen van activiteiten en voorzieningen.

Ergotherapie, voorbeelden van hulpvragen

Vragen die onze cliënten stellen zijn bijvoorbeeld:

  • Ik kan spullen niet meer van de grond oprapen, wat nu?
  • Hoe stel ik mijn werkplek optimaal in?
  • Ik heb last van mijn rug tijdens lange autoritten, hoe stel ik de stoel het beste in?
  • Na een periode van ziekteverlof ga ik mijn werk weer oppakken, hoe kan ik dit het beste doen zonder weer rugpijn te krijgen?
  • Ik kan niet lang meer lopen, maar moet toch van A naar B, hoe kan ik dit toch doen?
  • Is mijn werkplek goed ingesteld?
  • Door veel bureauwerk heb ik last van mijn nek, rug, polsen en schouders, wat doe ik verkeerd? Zijn hier aanpassingen voor?
  • Mijn hobby ‘koken’ provoceert pijn omdat ik niet lang kan staan. Hoe los ik dit op?
  • Tijdens het douchen kan ik mijn voeten en benen niet afdrogen. Wanneer ik dit toch probeer, gaat dit erg onveilig. Hoe moet ik dit doen?
  • Ik heb een scootmobiel/rollator, maar ik kan hier niet goed mee overweg. Zijn er manieren om hier handiger in te worden?

Weer kunnen wandelen met je kleinkind.