Ergotherapie

Wat is ergotherapie?

De definitie ‘Ergotherapie is een combinatie van het Griekse woord ‘ergon’ (werk) en therapie. Ergotherapie is een paramedisch beroep dat zich richt op cliënten die door lichamelijke en/of psychische beperkingen, problemen ervaren in het uitvoeren van alledaagse activiteiten. Met alledaagse activiteiten wordt in de ergotherapie bedoeld: echt álles wat je op een dag doet

Behandeling Ergotherapie

Ergotherpie voor je rug

Anders dan de letterlijke vertaling van ergotherapie (ergon = werk), hanteren wij de definitie ‘handeling’. De ergotherapeut is een expert in het ‘handelen’ en hierdoor in staat geschikte en voor jou passende adviezen te geven.

Ergotherapie wordt ingezet om cliënten te helpen in de thuissituatie en/of tijdens het werk. Rugklachten zorgen veelal voor problemen in het dagelijks leven, zoals moeite met het stofzuigen, in en uit de auto komen, draaien en liggen in bed, douchen en/of uitvoeren van hobby’s.

Door met ergotherapie voor je rug aan de slag te gaan, helpen wij je voor jou neergelegde activiteiten weer uit te voeren of op een ergonomische en efficiëntere manier. Daarnaast bieden we ook ondersteuning in het langer volhouden en meer inzicht te krijgen in begrippen als ‘belasting’ en ‘belastbaarheid’.

Ergotherapie en de rugprogramma’s van Het Rugcentrum

Afhankelijk van jouw rugdiagnose en persoonlijke situatie, wordt ergotherapie wel of niet opgenomen in jouw rugprogramma. Door ergotherapie toe te voegen halen we alles uit de kast om voor jou het hoogst mogelijke resultaat te behalen. Door middel van intensief contact en overleg met andere disciplines vindt er afstemming plaats welke het verloop binnen jouw rugprogramma zo effectief en efficiënt mogelijk laat verlopen.

Starten met ergotherapie

Wat zijn jouw doelen op het gebied van de handelingen die je doet in zowel je privé leven als werk? Misschien lukt het niet goed om je huishouden bij te houden? Of misschien wordt je beperkt in je sociale leven door rugpijn en wil je daarmee aan de slag? Het hebben van een doel is belangrijk voor zowel ergotherapie als onze rugprogramma’s. Samen met onze rugexperts ga je aan de slag om je persoonlijke doelen te behalen. Dit doe je op basis van begeleiding, training, begeleiding, instructie, advies en het informeren en uitproberen van hulpmiddelen en voorzieningen.

Ergotherapie, voorbeelden van hulpvragen

Vragen die onze cliënten stellen zijn bijvoorbeeld:

  • Ik kan géén spullen meer van de grond pakken, wat nu?
  • Na een periode van ziekteverlof ga ik mijn werk weer oppakken, hoe kan ik dit het beste doen zonder weer (meer) rugpijn te krijgen?
  • Ik kan niet lang meer lopen, maar moet toch van A naar B, hoe kan ik dit toch doen?
  • Is mijn werkplek goed ingesteld?
  • Door veel bureauwerk heb ik last van mijn nek, rug, polsen en schouders, wat doe ik verkeerd? Zijn hier aanpassingen voor?
  • Mijn rug, nek is erg snel overbelast, hoe voorkom ik dit?
  • Mijn hobby ‘koken’ kan ik niet meer uitvoeren omdat ik niet lang kan blijven staan. Hoe kan ik mijn hobby weer oppakken?
  • Tijdens het douchen kan ik mijn voeten en benen niet afdrogen. Wanneer ik dit toch probeer, gaat dit erg onveilig. Hoe moet ik dit doen?
  • Ik heb een scootmobiel/rollator, maar ik kan hier niet goed mee overweg. Zijn er manieren om hier handiger in te worden?

Weer kunnen wandelen met je kleinkind.