Aspecifieke rugklachten

Wat zijn aspecifieke (lage) rugklachten?

Veel mensen hebben last van rugklachten, meestal in de lage rug. Aspecifiek wil zeggen dat er geen duidelijk aanwijsbare oorzaak voor de rugklachten te vinden is. Enerzijds komt dit door het niet kunnen diagnosticeren van de mogelijke anatomische oorzaak, anderzijds dat er daadwerkelijk geen afwijking aanwezig is. Bij circa 90 procent van de cliënten met lage rugpijn, kan er geen specifieke oorzaak worden geconstateerd.

Bij Het Rugcentrum willen we een duidelijke diagnose stellen; wij zetten lage rugklachten niet weg onder het kopje ‘aspecifiek’.

Hernia-rugklacht-definitie Aspecifieke rugklachten

Hoe lang duren aspecifieke rugklachten?

Voor aspecifieke rugklachten zijn drie fasen te onderscheiden:

  • acuut (tot zes weken)
  • subacuut (7 tot 12 weken)
  • chronisch (langer dan 12 weken)

Elke fase vraagt om een andere behandeling. Zie behandeling aspecifiek voor meer info

Hoe wordt de diagnose aspecifieke rugklachten gesteld?

Er is sprake van a-specifieke lage rugpijn wanneer niet duidelijk is waar de pijn precies vandaan komt. Het is gebleken dat een verstoorde balans tussen belasting (de krachten op de rug) en belastbaarheid (wat iemand geestelijk en lichamelijk aankan) meespeelt. In andere gevallen is er wel een specifieke oorzaak aan te wijzen: een beknelde zenuw, een infectie of een wervelbreuk. Vaak speelt ook onbewuste angst voor bewegen een grote rol.

De oorzaak van aspecifieke lage rugklachten kan men vaak herleiden naar aanleiding van een grote verandering in de belasting of belastbaarheid van betrokken cliënt. Bijvoorbeeld dat de belastbaarheid (conditie) van de lage rug sterk verminderd is door een voorafgaande andere blessure (periode van inactiviteit), ziekte of anders. Of dat cliënt mentaal minder belastbaar is na een periode van langdurige stress (bv. relatieproblemen of stress op de werkvloer). Of andere factoren die ervoor hebben gezorgd dat cliënt meer belast is of minder belastbaar is.

Wat zijn de oorzaken van aspecifieke rugklachten?

De oorzaak van aspecifieke lage rugklachten kan men vaak herleiden naar een grote verandering in de belasting of belastbaarheid van de betrokken cliënt.

Bijvoorbeeld wanneer de belastbaarheid (conditie) van de lage rug sterk verminderd is door een voorafgaande andere blessure (periode van inactiviteit), ziekte of andere vergelijkbare situatie. Of wanneer de cliënt mentaal minder belastbaar is na een periode van langdurige stress (bv. relatieproblemen of stress op de werkvloer). Ook kunnen andere factoren die ervoor gezorgd hebben dat de cliënt meer of minder belast een rol spelen.

Weer kunnen wandelen met je kleinkind.