Klinische instabiliteit Behandeling

Hoe kunnen klinische instabiliteitsklachten worden behandeld?

Artrose, ook wel ‘slijtage’ in de volksmond genoemd kan niet herstellen. Slijtage is een ‘normaal’ gegeven dat hoort bij het ouder worden. Dus hoe ouder je wordt des te meer de slijtage zal toenemen. Dit proces kan echter sneller of minder snel verlopen. Bij structurele overbelasting van met name gewrichten zal er meer slijtage optreden en ditzelfde geldt bij het te weinig belasten van gewrichten, waardoor deze kwetsbaarder (mindere kraakbeen- en botdichtheid) worden. De slijtage/ artrose kan zowel voorkomen in de nek, de regio van de ribwervels als in de onderrug. Hoewel de oorzaak van niet gelijk is gelden wel dezelfde behandel grootheden.

rugklachten-spodylolyse-definitie Klinische instabiliteit behandeling

Medicatie en artrose

Medicatie die gebruikt kan worden wanneer je last hebt van artrose zijn over het algemeen pijnstillers, ontstekingsremmers en voedingssupplementen.

Pijnstillers: Het vaakst wordt paracetamol genomen als pijnstiller. Dit omdat je dit medicijn regelmatig kan nemen zonder dat dit gelijk enstige bijwerkingen tot gevolg heeft. Een normale dosis is twee tabletten van 500mg, vier keer per dag, voor volwassenen.

Ontstekingsremmers: Ibuprofen, Diclofenac, Codeïne in combinatie met paracetamol en mogelijk injecties van corticosteroïden dcirect in het gewricht zijn de mogelijke opties om de ontstekingen die soms gepaard gaan met artrose tegen te gaan. Deze ontstekingsremmers zijn echter veel minder onschuldig als de pijnstillers en zorgt voor een beduidend groter risico op bijwerkingen. De bekendste en vervelendste bijwerking is natuurlijk ernstige maagklachten.

Voedingssupplementen: Hyaluronzuur, Glucosamine en chondroïtine zijn de populaire voedingssupplementen van dit moment. De theorie van de werking van deze supplementen wil ons doen geloven dat deze supplementen een bijdrage hebben in het herstel van artrose. Dit is echter nog absoluut niet aangetoond en wij van Het Rugcentrum zien het dan ook meer in de zin van: ‘baat het niet dan schaadt het niet’. Slikt u deze supplementen en merkt u na 3 maanden geen significante verbetering, dan adviseren wij u hiermee te stoppen.

Concluderend: Medicatie zorgt voor het weghalen van pijn en/ of de ontsteking. Beide signalen zijn er niet voor niets, dus bij gebruik is het dus moeilijker om de juiste dosering van belasting te hanteren. Dus onze voorkeur gaat uit naar het zo min mogelijk gebruiken van pijnstillers en ontstekingsremmers bij de behandeling van artrose. Een tijdelijk gebruik kunnen wij ons meer in vinden om het op bepaalde momenten ‘draagelijker’ te maken.

Bewegen zonder pijn:

Uiteindelijk moet het doel bij artrose zijn: zoveel mogelijk bewegen op geleide van de pijnklachten. Meer pijn betekent rustiger aan doen. Geen pijn betekent dat je mogelijk iets meer kunt gaan doen.

Operatie en artrose van de wervelkolom

Een gewrichtsvervangende operatie zoals bij artrose van de heup bijvoorbeeld komt zelden voor bij de wervelkolom. Ten eerste is het een veel riskanter gebied om dit soort operaties uit te voeren en daarnaast is het gevolgde resultaat ook minder goed.

Operaties aan de wervelkolom bij artrose komen voornamelijk en niet met grote regelmaat voor wanneer de artrose van de wervelkolom invloed heeft op het functioneren van het centraal zenuwstelsel (Het ruggenmerg en de uittredende zenuwen van de wervelkolom).

Voornamelijk hebben we het dan over stenose beelden van de wervelkolom en in sommige gevallen als gevolg van inzakkingsfracturen.

Behandeling artrose door Het Rugcentrum

De ‘crux’ van de behandeling bij Het Rugcentrum van artrose voor de wervelkolom (en dit geldt voor alle gewrichten) ligt dan ook op het vinden van een balans van hetgeen wat je doet qua belasting van de wervelkolom en hetgeen de wervelkolom op dat moment aan kan (dit is gerelateerd aan de mate van artrose).

Bij de oefeningen die je doet bij artrose van de wervelkolom is het dus vooral van groot belang dat je let op de intensiteit van de oefening (hoe zwaar?), probeer daarnaast bij de uitvoering van de oefeningen op te letten dat je de beweging niet van de ene eindstand van het gewricht naar de andere eindstand van het gewricht uitvoert. Bij het uitvoeren van van de oefeningen in de eindstand en wanneer je de oefeningen te zwaar maakt, zorgt dit voor een maximale druk in het gewricht. Dit wil je eigenlijk niet. Je wil namelijk liever een meer gedoseerde beklasting van het gewricht, waardoor er optimale omstandigeheden zijn voor het zo goed mogelijk conditioneren en voeden van het gewricht (‘smering’en hydratie- dehydratie).

Concluderend: Hoe meer artrose er bestaat des te gedoseerder je de wervelkolom kan gebruiken. Tot slot kan je stellen des te beter de fysieke conditie van het lichaam/ gewrichten is des te trager de ‘achteruitgang’(van artrose) zal gaan.

Start met het behandelen van klinische instabiliteit klachten

Laat een rugexpert een rugprogramma maken.

Maak een afspraak