Spondylodese

Wat is een spondylodese?

Een spondylodese is het operatief aan elkaar vastzetten van twee of meer wervels met behulp van kunstmatig fixatiemateriaal. Na het plaatsen van het materiaal groeien de wervels aan elkaar waardoor een stevige botverbinding ontstaat. In de volgende tekst gaat het alleen over het vastzetten van wervels in de lendenwervelkolom of lumbale wervelkolom (onder- of lage rug).

Toename van spondylodese-operaties

Deze spondylodese-ingreep wordt al vele jaren gedaan, maar wint de laatste tijd sterk aan populariteit door het steeds meer beschikbaar komen van moderne materialen. Hierdoor wordt de ingreep veiliger en effectiever. Ondanks het feit dat hierdoor de operatie gemakkelijker uitvoerbaar is, blijft het sterk aan te raden om de noodzaak van een spondylodese zeer zorgvuldig af te wegen.

Spondylodese L5/S1 ervaring

Tessa kreeg een paar jaar geleden een spondylodese L5/S1. Niveau L5/S1, haar onderste wervel werd aan haar staartbeen vastgezet n.a.v. een verschoven wervel (spondylolisthesis) die voor rug- en zenuwpijn in haar bil en been zorgde. Op haar blog vertelt ze alles over haar ervaringen met haar rugwervelfusie. Wat haar is meegevallen, maar ook wat er tegenviel. Een realistisch en eerlijk verhaal. Geïnteresseerden kunnen haar ervaring lezen op www.rugwervelwind.nl.

Ook Annelies, Leo en Thea lieten zich behandelen voor een spondylodese. Je kunt de verhalen over hun ervaringen lezen op onze pagina met Cliëntervaringen.

Weer kunnen wandelen met je kleinkind.