Rugoperatie

Rugoperatie

Wanneer niet-operatieve methoden onvoldoende blijken te helpen, kan wervelkolomchirurgie worden overwogen. Rugklachten waarbij een operatie tot de mogelijkheden behoort zijn:

 

Bekijk hier de oefeningen die u kunt doen tegen spondylodese: spondylodese oefeningen

Bij Het Rugcentrum worden géén operaties uitgevoerd. Rugexperts van Het Rugcentrum begeleiden cliënten voorafgaand en na hun operatie op weg naar het beste herstel.

SI gewricht pijn diagnose

Verwijderen discushernia

Bij deze operatie wordt met behulp van een operatiemicroscoop de uitstulping van de tussenwervelschijf, verwijderd. Deze hernia-ingreep verliest aan populariteit i.v.m. het zwakker worden van de wervelkolom na het verwijderen van bot. Hierdoor wordt de kans dat er een nieuwe hernia ontstaat in de toekomst vergroot. Er worden echter nog steeds hernia-operaties uitgevoerd. Of een hernia-operatie succesvol zal zijn is o.a. situatie afhankelijk. Bij de ene patient kan het wel een uitkomst zijn en bij een ander niet.

Laminectomie

De laminectomie is het kunstmatig vrij maken van het wervelkanaal ter verbetering van een beknelling of stenose. Hierbij wordt de wervelboog (laminae) achteraan het wervellichaam verwijderd. Ook worden de duraalzak, het hulsel om het ruggenmerg heen en de zenuwen vrijgemaakt. Op deze manier ontstaat er meer ruimte wat voor pijnverlichting zorgt.

Spondylodese

De spondylodese ofwel het kunstmatig vastzetten van rugwervels kan een verbetering zijn wanneer er sprake is van een verschoven wervel en/of versleten tussenwervelschijf (spondylolisthesis). Met behulp van schroeven worden twee of meerdere wervels aan elkaar vastgezet. Mogelijk wordt er ook een tussenwervelschijf vervangen door een ‘kooitje’ gevuld met eigen bot dat voor de verbinding van de aangrenzende wervels zorgt.

Het Rugcentrum heeft zich gespecialiseerd in het begeleiden van mensen voorafgaand en na de spondylodese-operatie. Een goede voorbereiding is net als het hersteltraject van essentiële invloed op het eindresultaat. Zowel voor als na de operatie helpen onze rugexperts clienten het beste resultaat te behalen.

Lees meer over de Spondylodese

Weer binnen de lijnen bij je favoriete sport.