Behandeling acute rugpijn

Acute rugpijn

Wanneer rugklachten het gevolg zijn van een trauma of een verkeerde beweging, kan er sprake zijn van spierverkramping en/of beperkte mobiliteit. Een beweging die je per ongeluk zelf maakte of één die je overkwam. Een ongeluk kan bijvoorbeeld nare gevolgen hebben. Voor mensen met kortdurende rugklachten, die te maken hebben met spierverkrampingen en een verstoorde beweeglijkheid van de wervelkolom, kunnen mobilisatie en manipulatie uitkomst bieden.

Wat kun je verwachten?

Diagnose

O.b.v. lichamelijk onderzoek en een gesprek

Rugprogramma

Maatwerk o.b.v. kennis en ervaring

Therapie

Spierverkramping en mobiliteitsbeperking

Eindevaluatie

Doen wat je wilt doen

Hernia-rugklacht-definitie Behandelmethode acute rugpijn

Diagnose

“Knoop in mijn spier”, “scheefstand”, “het zit in de aanhechtingen van pezen”. Slechts een greep uit de vele huis-tuin-en-keuken diagnoses waar wij ons niet in kunnen vinden.

Wij geloven niet in de term ‘aspecifieke rugklachten’. Toch is dit een algemeen geaccepteerde diagnose waarna behandelingen starten en iedereen iets anders doet. Zomaar behandelen zonder te weten binnen welk klachtenbeeld de cliënt past. Wij vinden dat vreemd. Het stellen van een juiste diagnose is essentieel. Binnen Het Rugcentrum baseren wij onze diagnoses op kennis en jarenlange ervaring.

Rugprogramma

Tijdens je eerste bezoek aan Het Rugcentrum zal er op basis van een gesprek en een lichamelijk onderzoek bepaald worden wat voor jou de juiste behandeling is.

Therapie

Wanneer acute rugklachten hun oorzaak vinden in een verstoorde beweeglijkheid van de wervelkolom, kunnen mobilisatie en manipulatie uitkomst bieden. Verkrampte spieren worden in een kort aantal behandelingen gekalmeerd. Mobiliteitsbeperkingen worden d.m.v. manipulatie opgeheven.

Eindevaluatie

Wanneer het lichaam weer kan ontspannen en zijn mobiliteit terug heeft gekregen, wordt de behandeling afgerond met een eindevaluatie. In het geval rugklachten na deze behandeling terugkomen, is een actieve aanpak voor mensen met chronische rugpijn noodzakelijk. De passieve behandeling van acute rugpijn is een uitstekende voorbereiding op actieve therapie. Bij een actieve benadering wordt de rug getraind en wordt aandacht geschonken aan lichaamshouding en activiteiten die je gewend was om te doen.

Weer kunnen wandelen met je kleinkind.