Spit behandeling

Spit-behandeling en het genezingsproces

In de eerste weken na spit kan Het Rugcentrum u coachen op het gebied van verantwoord bewegen. Op deze manier is het mogelijk om het herstelproces aanzienlijk te bespoedigen. Verder wordt spit in de eerste zes weken niet behandeld. Dit is conform de richtlijnen van de huisartsen (Gouden Standaard) en de fysiotherapeuten (Richtlijnen Lage Rugklachten 2014). Wel adviseren wij om in deze periode te pijn te behandelen met pijnstillers. Op deze manier kunt u gemakkelijker in beweging blijven en dit bevordert het herstel.

Het Rugcentrum heeft een rugprogramma ontwikkeld voor cliënten met terugkomende spitklachten. Zes weken nadat de spitklachten zijn ontstaan, kan hiermee gestart worden. Dit programma richt zich op preventie van terugkerende spitklachten.

Het Rugcentrum Spit behandeling

Spit en pijnmedicatie

De meeste gevallen van spit verdwijnen vanzelf. Soms is het nodig spierverslappers of pijnstillers te slikken gedurende de eerste dagen/weken om de pijn te verdragen. Vraag bij de huisarts om medicatie om de pijn te verminderen. Meestal wordt Paracetamol, Diclofenac, Ibuprofen, Tramadol of Diazepam voorgeschreven. Zelf kun je kort Paracetamol en/of Ibuprofen nemen. Beide zijn pijnstillers. Het allerbelangrijkste bij spit is echter dat je blijft bewegen.

Spit en beweging als behandeling

De dagelijkse belasting op de rug is tijdens het genezingsproces van spit van groot belang. Een verzwikte enkel heeft immers ook even rust en aanpassing in belasting nodig! Pas daarom op geleide van het klachtenbeeld de eerste zes weken de dagelijkse belasting aan. Probeer hierbij zo veel mogelijk in beweging te blijven en het gevoel te ervaren dat je rug zich herstelt.

Hoelang duurt spit?

Net als bij een verrekte enkel geneest rugpijn van spit meestal ook snel en vanzelf. Het verrekte weefsel zal weer gaan “plakken” en zo verder genezen. Deze kwetsuren in de achterwand van de tussenwervelschijf genezen veelal goed binnen enkele dagen tot enkele weken. Dit herstel is afhankelijk van de ernst en de grootte van deze kwetsuren, maar tevens van de mate van veroudering van de schijf. Daarnaast speelt het genezingsproces van de tussenwervelschijf een rol: bij de één duurt het langer dan bij de ander.

Tips voor voorspoedig herstel bij spit:

  1. Geef de rug relatieve rust, vermijdt plotselinge of bukkende bewegingen;
  2. Vaak is het zo erg dat u eerst een paar dagen alleen kunt liggen; zorg dan dat u horizontaal ligt en niet met een paar kussens onder uw hoofd of het bed schuin omhoog! Rugligging, zijligging of buikligging mag allemaal;
  3. Blijf zodra het kan wel in beweging en wissel staan, lopen, zitten en liggen vaak af;
  4. Zitadvies: zorg dat u ‘actief’ zit (rechtop/ ‘boek op uw hoofd’) met de stoelleuning rechtop, zak niet onderuit ! Bij opstaan rug strekken!
  5. Even een paar dagen niet bukken en tillen , even geen sport etc;
  6. Uw huisarts kan medicijnen voorschrijven die de pijn verminderen (meestal bijv. Paracetamol, Diclofenac, Ibuprofen, Tramadol, Diazepam). Wanneer u geen andere medicijnen gebruikt kunt u zelf kort bijv. paracetamol (pijnstilling) of Ibuprofen (pijnstilling) nemen. De combinatie van Paracetamol en Ibuprofen werkt erg goed: ze werken versterkend op elkaar.

Start met het behandelen van jouw spit klachten

Laat een rugexpert een rugprogramma maken.

Maak een afspraak