Nekpijn

De nek en nekpijn

Om nekpijn beter te begrijpen, leggen we eerst uit hoe de nek is opgebouwd. De nek ofwel cervicale wervelkolom bestaat in totaal uit 7 wervels. Onze schedel rust op de bovenste wervel die we de ‘atlas’ noemen. De atlas kan samen met de wervel direct daar onder, de axis, goed draaien. Deze eerste twee wervels zorgen er voor een groot deel voor dat we ons hoofd naar links en rechts kunnen draaien. De gehele cervicale wervelkolom kent echter vrij vlakke wervels waardoor de nek beter kan roteren dan de rug.

De wervels 3 t/m 6 hebben geen eigen naam, maar worden afgekort: cervicaal 3 is bijvoorbeeld C3, cervicaal 4 = C4 etc. De onderste, zevende nekwervel wordt ook wel vertebra prominens genoemd. Prominens ofwel prominent omdat veel mensen deze wervel aan de buitenkant van hun lichaam ook kunnen voelen of zien.

Osteoporose-rugklacht-definitie Nekpijn

Nekpijn en nekklachten

Onder de cervicale wervelkolom begint het bovenste deel van de bovenrug of borstwervelkolom. Op deze plaats is het een opeengepakt netwerk van pezen, spieren, bloedvaten en zenuwen.

De bewegelijkheid van de nek en de stand (natuurlijke kromming; kyfose) van de bovenrug kunnen zorgen voor klachten. Bij Het Rugcentrum zien we veelal mensen met:

Weet je niet wat precies jouw nekpijn veroorzaakt?

Doe dan de online rug- en nekpijn check. Mogelijk helpen we je alvast op weg richting de juiste diagnose…

Ga naar de zelfdiagnose