Artrose behandeling

Behandeling artrose

Artrose, ook wel ‘slijtage’ in de volksmond genoemd kan niet herstellen. Slijtage is een ‘normaal’ gegeven dat hoort bij het ouder worden. Dus hoe ouder je wordt des te meer de slijtage zal toenemen. Dit proces kan echter sneller of minder snel verlopen. Bij structurele overbelasting van met name gewrichten zal er meer slijtage optreden en ditzelfde geldt bij het te weinig belasten van gewrichten, waardoor deze kwetsbaarder (mindere kraakbeen- en botdichtheid) worden. De slijtage/ artrose kan zowel voorkomen in de nek, de regio van de ribwervels als in de onderrug. Hoewel de oorzaak hiervan niet gelijk is, geldt wel hetzelfde behandelplan.

Behandeling Artrose behandeling

Medicatie en artrose

Medicatie die gebruikt kan worden wanneer je last hebt van artrose zijn over het algemeen pijnstillers, ontstekingsremmers en voedingssupplementen.

Pijnstillers: Het vaakst wordt paracetamol genomen als pijnstiller. Dit omdat je dit medicijn regelmatig kan nemen zonder dat dit gelijk ernstige bijwerkingen tot gevolg heeft. Een normale dosis is twee tabletten van 500mg, vier keer per dag, voor volwassenen.

Ontstekingsremmers: Ibuprofen, Diclofenac, Codeïne in combinatie met paracetamol en mogelijk injecties van corticosteroïden direct in het gewricht, zijn de mogelijke opties om de ontstekingen die soms gepaard gaan met artrose tegen te gaan. Deze ontstekingsremmers zijn echter veel minder onschuldig dan de pijnstillers en zorgen voor een beduidend groter risico op bijwerkingen. De bekendste en vervelendste bijwerking zijn ernstige maagklachten.

Voedingssupplementen: Hyaluronzuur, Glucosamine en chondroïtine zijn de populaire voedingssupplementen van dit moment. De theorie van de werking van deze supplementen wil ons doen geloven dat deze supplementen een bijdrage leveren aan het herstel van artrose. Dit is echter nog absoluut niet aangetoond en wij van Het Rugcentrum zien het dan ook meer in de zin van: ‘baat het niet dan schaadt het niet’. Slikt u deze supplementen en merkt u na 3 maanden geen significante verbetering, dan adviseren wij u hiermee te stoppen.

Concluderend: Medicatie zorgt voor het weghalen van pijn en/ of de ontsteking. Beide signalen zijn er niet voor niets. Medicatiegebruik maakt het moeilijker om de juiste mate van belasting vast te stellen. Onze voorkeur gaat uit naar het zo min mogelijk gebruiken van pijnstillers en ontstekingsremmers bij de behandeling van artrose.

Bewegen zonder pijn:

Uiteindelijk moet het doel bij artrose zijn: zoveel mogelijk bewegen op geleide van de pijnklachten. Meer pijn betekent rustiger aan doen. Geen pijn betekent dat je mogelijk iets meer kunt gaan doen.

Operatie en artrose van de wervelkolom

Een gewrichts-vervangende operatie komt niet voor bij de wervelkolom. De rug complex, het is een risicovol gebied.

Operaties van de wervelkolom t.g.v. artrose komen voornamelijk voor wanneer artrose van invloed is op het functioneren van het centraal zenuwstelsel (het ruggenmerg en de uittredende zenuwen van de wervelkolom).

Voornamelijk hebben we het dan over vernauwingen in de wervelkolom (stenose) en in sommige gevallen ten gevolge van inzakkingsfracturen.

Behandeling artrose door Het Rugcentrum

De ‘crux’ van de behandeling bij Het Rugcentrum van artrose voor de wervelkolom (en dit geldt voor alle gewrichten), ligt op het vinden van de balans tussen hetgeen dat je doet en hetgeen dat je op dat moment aan kunt.

Bij de oefeningen die je doet bij artrose van de wervelkolom is het dus vooral van groot belang dat je let op de intensiteit van de oefening. Probeer bij de uitvoering er op te letten, dat je de beweging niet van de ene eindstand naar de andere eindstand van het gewricht uitvoert. Want bij het uitvoeren van de oefeningen in de eindstand, geeft dit een te grote druk in het gewricht. Dit wil je eigenlijk niet. Je wilt namelijk liever een meer gedoseerde belasting van het gewricht, waardoor er optimale omstandigheden zijn voor het zo goed mogelijk conditioneren en voeden van het gewricht (‘smering’en hydratie- dehydratie).

Concluderend: artrose is een slijtageproces dat iedereen ooit doormaakt. Het kan complexe aandoeningen veroorzaken, maar het mooie is dat je er wel iets aan kunt doen.

Start met het behandelen van jouw artrose klachten

Laat een rugexpert een rugprogramma maken.

Maak een afspraak