Spit

Wat is spit?

Spit of acute lumbago, is vaak het beeld van heftige lage rugpijn die er opeens “inschiet”. Men spreekt ook wel van “door de rug gaan”. Vaak ontstaat het heel plotseling na een verkeerde beweging of overbelasting (vaak na bukken, tillen, draaien, iets pakken etc.). Soms kunnen deze klachten echter ook geleidelijk aan ontstaan.

spit Spit in de rug

Spit in de rug

De oorzaak van spit was lange tijd onduidelijk. Maar recente onderzoeken bevestigen dat het een ‘verstuiking’ of een scheurtje in een van de wanden van de tussenwervelschijf is. Dit kan in grootte variëren. En net zoals je door je enkel kunt gaan, zo kun je óók door je rug gaan. De pijnprikkels als gevolg van de kwetsuur of kleine scheurtjes in de tussenwervelschijf zorgen voor een sterke aanspanning van de rugspieren. Dit als verdedigingsmechanisme om zo erger te voorkomen! Dus de spierverstijving is niet de oorzaak van de rugpijn maar een gevolg = reactie op de kwetsuren in de tussenwervelschijf!

Spit symptomen

De symptomen bij spit verschillen natuurlijk van persoon tot persoon. Onderstaande symptomen zijn het meest kenmerkend bij spit:

 • Heftige acute pijn laag in de onderrug, die meestal stekend of schietend van aard is;
 • Verstijfd gevoel rond de lage rug;
 • Bewegingsbeperking van de lage rug;
 • Uitstralende pijnklachten in de billen of bovenbenen;
 • Pijn in de lage rug bij het bewegen (met name bukken en draaien);
 • Langdurige zitten vaak pijnlijk.

Indien er uitstraling is voorbij de knie aan de achterzijde van het been welke schietend van aard is spreken we niet over spit maar over ‘ischias’ (= pijn in het verzorgingsgebied van de twee grootste zenuwbanen naar het been, samen de nervus ischiadicus genoemd). Mogelijk is er dan druk of een ontstekingsreactie op één van de onderste zenuwwortels zoals bij het acute herniabeeld.

Spit oorzaken

Rugpijnklachten, een hernia en ook spit ontstaan in beginsel in de tussenwervelschijf. Door al het bukken, tillen en draaien, maar vooral ook door het ‘verkeerd’ (inactief) zitten met een bolle rug, verdwijnt de normale holling in de onderrug. Dit levert asymmetrische belasting en te veel trekkrachten op voor de achterwand van de tussenwervelschijf. Bij ieder persoon kan de oorzaak van spit echter anders zijn, wel is een mogelijke combinatie van onderstaande factoren waarschijnlijk de oorzaak geweest van uw pijn in de rug:

 • Een plotselinge verkeerde buig- draaibeweging
 • Stress (denk aan combinatie werk, gezin en huishouden)
 • Langdurig verkeerde houding
 • Ongetraind zwaar werk doen (te grote belasting van uw rug)
 • Hernia in de lumbale regio
 • Slechte lichamelijke conditie
 • Verkeerde til-techniek
 • Als gevolg van het normale verouderingsproces van de tussenwervelschijf (discus)

Spit Diagnose

Spit is geen echte diagnose. Het is een term die wordt gebruikt voor acute lage rugklachten zonder duidelijk aanwijsbare klinische oorzaak. Ofschoon de oorzaak van spit medisch nog steeds onduidelijk is en hierover nog de nodige discussie bestaat, houden wij het op een ‘verstuiking’ of een scheurtje in de wand van de tussenwervelschijf. Net zoals je door je enkel kunt gaan, zo kun je óók door je rug gaan.

Spit behandelingen

Klachten gerelateerd aan spit verdwijnen meestal vanzelf. Het lichaam is namelijk als geen ander in staat om te herstellen van spit. We behandelen daarom 6 weken nadat de klachten zijn ontstaan. Deze behandeling is dan gericht op het voorkomen van toekomstige spit klachten. In de tussentijd is het belangrijk dat u blijft bewegen. Regelmatig en gematigd bewegen heeft namelijk een positieve invloed op het herstel. Het is dan wel van belang dat u de lage rug niet weer overbelast. Maak bijvoorbeeld geen plotselinge bewegingen. Ook is sporten geen goed idee in deze periode van klachten. Mocht u te veel pijn ervaren bij het bewegen dan adviseren wij zeker om pijnstillers te nemen om de pijn te verzachten. Het is beter om mét pijnstillers soepel te bewegen dan zonder pijnstillers krampachtig door het leven te gaan. Er is niets zo schadelijk voor een herstellende rug dan te weinig bewegen. Door te weinig te bewegen kan de doorbloeding niet goed op gang komen wat uw herstel in de weg zit. Behalve bewegen is een goede zithouding ook van groot belang, zeker bij spit klachten. Wanneer u zit moet er een boek op uw hoofd kunnen liggen. Wanneer u hieraan denkt, neemt u meteen al een ergonomische houding aan. Bij het opstaan is het belangrijk om de rug even goed uit te rekken. Mocht u geïnteresseerd zijn in meer van deze tips dan adviseren wij zeker om een kijkje te nemen op onze behandelingspagina. Hier geven we nog meer tips voor een soepel herstel van spit.

Spit oefeningen

Er zijn verschillende oefeningen mogelijk om de spit klachten te beperken. Het belangrijkste hierbij om te onthouden is dat u niets moet overbelasten om ergere klachten te voorkomen. Spit is uiteindelijk voortgekomen uit overbelasting van de rug en bij te intensieve beweging werkt dit averechts. Oefeningen doen is dus zeker een goed idee om de klachten te verhelpen maar doe het dus met mate. Door spit oefeningen te doen is het mogelijk om de doorbloeding in de rug te stimuleren. Deze verbeterde doorbloeding zal er dan weer voor zorgen dat het herstel na spit voorspoediger verloopt. Op onze spit oefeningen pagina staan onze oefeningen op een rijtje. Bij elke oefening hebben we een filmpje gemaakt zodat u precies ziet hoe u deze oefening moet doen. Heeft u behoefte aan wat meer persoonlijke aandacht? Bekijk dan ook ons persoonlijke online rugprogramma

Onze partners

Weer kunnen wandelen met je kleinkind.