Spit

Wat is spit?

Spit of acute lumbago, is vaak het beeld van heftige lage rugpijn die er opeens “inschiet”. Men spreekt ook wel van “door de rug gaan”. Vaak ontstaat het heel plotseling na een verkeerde beweging of overbelasting (vaak na bukken, tillen, draaien, iets pakken etc.). Soms kunnen deze klachten echter ook geleidelijk aan ontstaan.

Spit-rugklacht-definitie Spit

Discussie over wat spit nu precies is

De oorzaak van spit was lange tijd onduidelijk. Maar recente onderzoeken bevestigen dat het een ‘verstuiking’ of een scheurtje in een van de wanden van de tussenwervelschijf is. Dit kan in grootte variëren. En net zoals je door je enkel kunt gaan, zo kun je óók door je rug gaan.

Rugspierspanning als verdedigingsmechanisme tegen spit

De pijnprikkels als gevolg van de kwetsuur of kleine scheurtjes in de tussenwervelschijf zorgen voor een sterke aanspanning van de rugspieren. Dit als verdedigingsmechanisme om zo erger te voorkomen! Dus de spierverstijving is niet de oorzaak van de rugpijn maar een gevolg = reactie op de kwetsuren in de tussenwervelschijf!

Hoe ontstaat spit?

Rugpijnklachten, een hernia en ook spit ontstaan in beginsel in de tussenwervelschijf. Door al het bukken, tillen en draaien, maar vooral ook door het ‘verkeerd’ (inactief) zitten met een bolle rug, verdwijnt de normale holling in de onderrug. Dit levert asymmetrische belasting en te veel trekkrachten op voor de achterwand van de tussenwervelschijf. Bij ieder persoon kan de oorzaak van spit echter anders zijn, wel is een mogelijke combinatie van onderstaande factoren waarschijnlijk de oorzaak geweest van uw pijn in de rug:

  • Een plotselinge verkeerde buig- draaibeweging
  • Stress (denk aan combinatie werk, gezin en huishouden)
  • Langdurig verkeerde houding
  • Ongetraind zwaar werk doen (te grote belasting van uw rug)
  • Hernia in de lumbale regio
  • Slechte lichamelijke conditie
  • Verkeerde til-techniek
  • Als gevolg van het normale verouderingsproces van de tussenwervelschijf (discus)

Weer kunnen wandelen met je kleinkind.