Rughernia

Wat is een rughernia?

Een hernia is een ‘scheur’ van een tussenwervelschijf (discus). Vervolgens puilt de kern van de tussenwervelschijf naar buiten, drukt tegen de zenuwwortel en veroorzaakt irritatie. De geïrriteerde zenuw zorgt voor pijn in de benen.

Hernia-rugklacht-definitie Rughernia

Waar ontstaat een rughernia?

Veel mensen hebben zwakke plekken in de tussenwervelschijven. Scheuren of breuken (hernia’s) ontstaan vaak geleidelijk door verkeerde bewegingen, een verkeerde lichaamshouding, een afname van de belastbaarheid van de lage rug en langdurige intensieve belasting van de onderrug.

Rughernia in de onderrug

Theoretisch kan de hernia bij elke tussenwervelschijf voorkomen, maar bij een hernia van de onderrug zijn alleen de drie onderste tussenwervelschijven van belang. De meest voorkomende hernia’s liggen tussen de 4e en de 5e en tussen de 5e lendenwervel en het heiligbeen. Op deze niveaus treden 90% van alle hernia’s op.

Hernia Nuclei Pulposi

  • Een hernia (medische term: Hernia Nuclei Pulposi oftewel HNP) is een uitstulping van de zachte kern (Nucleus Pulposus) van een kraakbeenachtige tussenwervelschijf (discus)
  • Die uitstulping (prolaps) drukt tegen het ruggenmerg of tegen een zenuw die daardoor geïrriteerd raakt
  • Dit veroorzaakt pijn, meestal in één been, in een aantal gevallen in beide benen en/of de rug
    Soms kan door de druk op de zenuw, die zenuw zijn werk niet meer doen
  • Dat kan betekenen dat je door de hernia een doof gevoel krijgt op de plaats waar de zenuw loopt
  • Bij een hernia kan het zijn dat spieren en reflexen uitvallen

De acute hernia

De acute hernia geeft de ernstigste klachten. Men voelt een onmiddellijke, scherpe plaatselijke en/of uitstralende pijn naar de benen, die vaak samen gaat met plaatselijke spierkrampen die de normale kromming van de wervelkolom in het lendengebied kunnen veranderen. Men kan daardoor een voorovergebogen houding krijgen of de rug zijwaarts verkrommen (antalgische houding).

Hernia L4-L5 en hernia L5-S1

De hernia komt vooral voor tussen de vierde en vijfde lendenwervel (L4-L5) en de vijfde lendenwervel en het eerste heiligbeenwervel (L5-S1). Omdat het ruggenmerg loopt tot aan de eerste of tweede lendenwervel is onder dat niveau geen ruggenmerg meer aanwezig in het wervelkanaal, maar wel een groot aantal zenuwwortels.

Als vanouds losgaan in de keuken. Pijnvrij.