Artrose

Wat is Artrose?

Artrose of spondylose (degeneratie of spondylartrose) is een chronisch ziektebeeld van de wervelkolom. Hierbij raken de wervels en het tussenliggend kraakbeen (tussenwervelschijven) aangetast. Artrose of spondylose tast vooral de meest beweeglijke delen van de wervelkolom aan. Dit zijn de halswervelkolom en de lendenwervelkolom.

Dit artrose-ziektebeeld komt vaker voor bij oudere- dan jonge mensen. In de volksmond wordt deze aandoening ‘slijtage’ genoemd, meestal bekend als artrose.

artrose Artrose

Artrose en de tussenwervelschijven

Wanneer ernstige Artrose/spondylose/discopathie optreedt, veranderen eerst de tussenwervelschijven (discusdegeneratie). Hierdoor wordt de discus (tussenwervelschijf) instabiel. De wervelkolom probeert door middel van botaanmaak de wervelkolom te stabiliseren (spondylotische haakvorming).

Artrose in de onderrug

Artrose in de onderrug wordt ook wel spondylose of discopathie genoemd. De oorzaak ligt voornamelijk in het ‘overbelasten’ van de wervelkolom als gevolg van zware beroepen (stukadoors, stratenmakers e.a.). Daarnaast kan de oorzaak ook liggen in het mogelijk aanwezig zijn van een aangeboren aandoening (DNA defect (voorbeeld Reumatoïde aandoeningen)), een eerder doorgemaakt trauma, waardoor er een defect (bijvoorbeeld losgeraakt botstukje) in het gewricht is ontstaan of een verslechterde voedingstoestand van het gewricht (mogelijk als gevolg van roken of hart- en vaatproblematiek).

Wat te doen tegen Artrose?

Artrose kan je niet voorkomen. Het is namelijk een ‘normaal’ proces dat je lichaam en je gewrichten degenereren (achteruit gaan) naarmate je ouder wordt. Je kan deze achteruitgang echter wel beïnvloeden door zo gezond mogelijk te eten, zo goed mogelijk in conditie te blijven, geen overgewicht te hebben, niet te roken en zo min mogelijk risico te lopen op fracturen.

Artrose en voeding

Artrose en voeding richt zich voornamelijk in het zo ‘sterk’ mogelijk houden van het bot en het kraakbeen van de gewrichten. Dit kun je bereiken door enerzijds de botten zo sterk mogelijk te houden door middel van het tot je nemen van calciumproducten (melkproducten, groente, noten en peulvruchten) en het tot je nemen van Vitamine D (vette vis, zoals haring, sardines en makreel. Ook leveren vlees en eieren wat vitamine D, maar een stuk minder). Daarnaast kan je het gewrichtskraakbeen zo goed mogelijk voeden door het eten van schelpdieren, zalm, makreel, haring en tonijn. Deze vissoorten bevatten de bouwstoffen (Omega-3 vetzuren) Glucosamine, Chondroïtine en Hyaluronzuur. Welke een positieve werking hebben op het zo goed mogelijk houden van het kraakbeen. Tot slot moet je niet vergeten dat bewegen en belasten van de gewrichten een positief effect hebben op het ‘sterk’ houden van de botten en het kraakbeen.

Artrose oorzaken

De oorzaak van artrose is niet eenduidig. Er is meer dan alleen een genetische oorzaak aan te wijzen, voor het krijgen van gewrichtsslijtage. Zo spelen ook geslacht, de mate van lichaamsbelasting, lichaamsgewicht en mogelijk een trauma (val of ander ongeluk) een rol.

Erfelijke aanleg als oorzaak

Bekend is dat er sprake is van een samenspel van verschillende factoren die artrose veroorzaken. Ondanks dat er veel onderzoek is gedaan, is niet precies bekend wat de oorzaak is. In de ene familie komt deze gewrichtsslijtage vaker voor dan in de andere. Vastgesteld is wel dat artrose erfelijk is. Is er sprake van gewrichtsslijtage in de familie, dan heb je een verhoogde kans dit ook te krijgen. Deze erfelijke beïnvloeding speelt een rol bij zowel het ontstaan als het verergeren hiervan. Zowel jonge- als oudere mensen kunnen artrose krijgen. Niet alleen de rug is gevoelig voor gewrichtsslijtage, ook andere lichaamsdelen kunnen aangetast raken.

Vrouwen hebben een grotere kans op artrose

Vrouwen hebben vaker last van artrose dan mannen. Afgelopen jaar waren er naar schatting 1.251.000 mensen die in Nederland behandeld werden vanwege artrose. Hiervan was 35% man en 65% vrouw. (Bron:Volksgezondheidenzorg )

Artrose symptomen

De dominante symptomen van artrose zijn pijn en stijfheid. Op den duur vindt er mogelijk een beperking van de bewegingsvrijheid plaats. Vanwege het veranderende kraakbeen wordt het bewegen van de gewrichten moeilijker. Dit als gevolg van het ongelijkmatiger worden van het oppervlak van de tussenwervels, wat de bewegelijkheid belemmerd.

Het beginstadium van artrose

In het beginstadium zullen de artroseklachten verdwijnen na een periode van rust. Na verloop van tijd zullen deze pijn- en stijfheidsklachten echter aanhouden. De wervelkolom probeert door middel van botaanmaak zichzelf te stabiliseren, dit gaat ten koste van de bewegelijkheid. Stijfheid in de rug zorgt ervoor dat de wervels onderling steeds minder goed kunnen bewegen.

Latere fase van artrose

Het slijtageproces van de de gevel en tussenwervelschijf verloopt fasen. Uiteindelijk veroorzaakt het hoogteverlies van de tussenwervel zelf, dat de wervels er omheen op elkaar drukken. Een geval hiervan is een verminderde bewegelijkheid. Ook kunnen neurologische klachten op gaan spelen doordat zenuwen bekneld raken.

Artrose diagnose

De diagnose artrose wordt vooral gesteld op grond van lichamelijk- en communicatief onderzoek (wat jij vertelt aan informatie). Wanneer dit onvoldoende is, kan er gekozen worden om een röntgenfoto/MRI te laten maken of kan er een bloedonderzoek plaatsvinden. Bij Het Rugcentrum voeren wij het communicatief onderzoek uit. Bekijk dan de symptomen pagina. 

Artrose lichamelijk- en communicatief onderzoek

Voor het stellen van de diagnose, worden de gewrichten (kraakbeen/tussenwervelschijf en wervels) onderzocht op vocht en/of er voelbaar vergroeiingen aanwezig zijn. Door middel van een gesprek wordt deze informatie aangevuld om zo een compleet beeld van de klachten te krijgen.

Artrose röntgenfoto of MRI

Op een röntgenfoto wordt zichtbaar of er afwijkingen in het bot zijn. Informatie over het kraakbeen kan op een röntgen niet gezien worden. Op de foto wordt de ruimte tussen de wervels gemeten om zo te achterhalen hoe dik de tussenwervelschijf (het kraakbeen) is. Een afwijkende dikte geeft een aantasting van de tussenwervelschijf aan. Ook worden eventuele vergroeiingen zichtbaar op een röntgenfoto. Een andere mogelijkheid om uitsluitsel te krijgen over de artrose diagnose is de MRI; hierbij is het kraakbeen wel zichtbaar en kunnen afwijkingen beter weergeven worden.

Weer kunnen wandelen met je kleinkind.

Onze partners