Artrose

Wat is Artrose?

Artrose of spondylose (degeneratie of spondylartrose) is een chronisch ziektebeeld van de wervelkolom. Hierbij raken de wervels en het tussenliggend kraakbeen (tussenwervelschijven) aangetast. Artrose of spondylose tast vooral de meest beweeglijke delen van de wervelkolom aan. Dit zijn de halswervelkolom en de lendenwervelkolom.

Dit artrose-ziektebeeld komt vaker voor bij oudere- dan jonge mensen. In de volksmond wordt deze aandoening ‘slijtage’ genoemd, meestal bekend als artrose.

Artrose-rugklacht-definitie Artrose

Artrose en de tussenwervelschijven

Wanneer ernstige Artrose/spondylose optreedt, veranderen eerst de tussenwervelschijven (discusdegeneratie). Hierdoor wordt de discus (tussenwervelschijf) instabiel. De wervelkolom probeert door middel van botaanmaak de wervelkolom te stabiliseren (spondylotische haakvorming).

Artrose in de onderrug

Artrose in de onderrug wordt ook wel spondylose genoemd. De oorzaak ligt voornamelijk in het ‘overbelasten’ van de wervelkolom als gevolg van zware beroepen (stukadoors, stratenmakers e.a.).

Daarnaast kan de oorzaak ook liggen in het mogelijk aanwezig zijn van een aangeboren aandoening (DNA defect (voorbeeld Reumatoïde aandoeningen)), een eerder doorgemaakt trauma, waardoor er een defect (bijvoorbeeld losgeraakt botstukje) in het gewricht is ontstaan of een verslechterde voedingstoestand van het gewricht (mogelijk als gevolg van roken of hart- en vaatproblematiek).

Wat te doen tegen Artrose?

Artrose kan je niet voorkomen. Het is namelijk een ‘normaal’ proces dat je lichaam en je gewrichten degenereren (achteruit gaan) naarmate je ouder wordt. Je kan deze achteruitgang echter wel beïnvloeden door zo gezond mogelijk te eten, zo goed mogelijk in conditie te blijven, geen overgewicht te hebben, niet te roken en zo min mogelijk risico te lopen op fracturen.

Artrose en voeding

Atrose en voeding richt zich voornamelijk in het zo ‘sterk’ mogelijk houden van het bot en het kraakbeen van de gewrichten.

Dit kun je bereiken door enerzijds de botten zo sterk mogelijk te houden door middel van het tot je nemen van calciumproducten (melkproducten, groente, noten en peulvruchten) en het tot je nemen van Vitamine D (vette vis, zoals haring, sardines en makreel. Ook leveren vlees en eieren wat vitamine D, maar een stuk minder).

Daarnaast kan je het gewrichtskraakbeen zo goed mogelijk voeden door het eten van schelpdieren, zalm, markreel, haring en tonijn. Deze vissoorten bevatten de bouwstoffen (Omega-3 vetzuren) Glucosamine, Chondroïtine en Hyaluronzuur. Welke een positieve werking hebben op het zo goed mogelijk houden van het kraakbeen.

Tot slot moet je niet vergeten dat bewegen en belasten van de gewrichten een positief effect hebben op het ‘sterk’ houden van de botten en het kraakbeen.

Hoe wordt de diagnose artrose gesteld?

De diagnose artrose wordt vooral gesteld op grond van lichamelijk- en communicatief onderzoek (wat jij vertelt aan informatie). Wanneer dit onvoldoende is, kan er gekozen worden om een röntgenfoto/MRI te laten maken of kan er een bloedonderzoek plaatsvinden.

Bij Het Rugcentrum voeren wij het communicatief onderzoek uit. Bekijk dan de symptomen pagina. 

Artrose lichamelijk- en communicatief onderzoek

Voor het stellen van de diagnose, worden de gewrichten (kraakbeen/tussenwervelschijf en wervels) onderzocht op vocht en/of er voelbaar vergroeiingen aanwezig zijn. Door middel van een gesprek wordt deze informatie aangevuld om zo een compleet beeld van de klachten te krijgen.

Artrose röntgenfoto of MRI

Op een röntgenfoto wordt zichtbaar of er afwijkingen in het bot zijn. Informatie over het kraakbeen kan op een röntgen niet gezien worden. Op de foto wordt de ruimte tussen de wervels gemeten om zo te achterhalen hoe dik de tussenwervelschijf (het kraakbeen) is. Een afwijkende dikte geeft een aantasting van de tussenwervelschijf aan. Ook worden eventuele vergroeiingen zichtbaar op een röntgenfoto. Een andere mogelijkheid om uitsluitsel te krijgen over de artrose diagnose is de MRI; hierbij is het kraakbeen wel zichtbaar en kunnen afwijkingen beter weergeven worden.

 

Weer kunnen wandelen met je kleinkind.