Spondylolisthesis behandeling

Hoe kan de spondylolisthesis worden behandeld?

Spondylolisthesis zonder bijkomende symptomen hoeft meestal niet te worden behandeld. Veel mensen hebben één of meerdere afgegleden wervels, maar ondervinden hier gedurende hun leven geen klachten van. Veel van deze mensen zijn zich zelfs niet bewust van deze spondylolisthesis. Behandeling van spondylolisthesis is afhankelijk van de zwaarte van de aandoening en het bijkomende klachtenbeeld.

Het Rugcentrum heeft een rugprogramma ontwikkeld voor cliënten met spondylolisthesis.

Behandeling Spondylolisthesis behandeling

Rugprogramma spondylolisthesis

Het is belangrijk dat de cliënt in beweging blijft, maar niet overdrijft. Vaak biedt oefentherapie de primaire oplossing tegen de instabiliteitklachten die horen bij een spondylolisthesis beeld. Er kan dan met een rugexpert van Het Rugcentrum een rugprogramma worden opgesteld om de stabiliserende spieren verder te versterken. De behandeling richt zich ook op het verbeteren van het inzicht in het klachtenbeeld, het leren aannemen van een actieve houdingen, het opbouwen van de lumbale- en algehele belastbaarheid. Deze oefeningen hebben meer resultaat dan het dragen van een rugkorset; hoewel sommige, met name oudere cliënten die nog moeilijk trainbaar zijn, hier wel baat bij kunnen hebben.

Operatie vanwege spondylolisthesis?

In ernstige gevallen volgt een operatie, waarbij een neurochirurg of een orthopedisch chirurg de  lendenwervels aan elkaar vastzet (spondylodese). In de meeste gevallen zal de cliënt met spondylolisthesis een goede balans moeten leren vinden in het dagelijks leven en ook leren gaan met klachten. Het Rugcentrum heeft hiervoor een speciaal trainingsprogramma ontwikkeld.

Ernstige gevallen zijn met name:

  • Forse instabiliteitsklachten
  • Forse lichamelijke beperkingen
  • Neurologische klachten als gevolg van inklemming van zenuwen
  • Forse degeneratie welke voor secundaire problematiek kan zorgen

Pijnstilling bij spondylolisthesis

De (huis)arts kan pijnstilling voorschrijven. Meestal wordt Paracetamol, Diclofenac, Ibuprofen, Tramadol of Diazepam voorgeschreven. Zelf kun je kort Paracetamol en/of Ibuprofen nemen. Belangrijk bij spondylolisthesis is dat je in beweging blijft. Bij heftige pijn kan een verwijzing naar de pijnpoli overwogen worden.

Start met het behandelen van jouw spondylolisthesis klachten

Laat een rugexpert een rugprogramma maken.

Maak een afspraak