Stenose

Wat is een stenose?

Een stenose is een vernauwing van het wervelkanaal of van het foramen, de ruimte waar de zenuw uittreedt. Als gevolg van de vernauwing kunnen het ruggenmerg of de zenuwen in de verdrukking komen.

Stenose

Ouderdom vergroot de kans op stenose

Stenose-klachten lijken op die van een hernia, maar komen meestal pas voor op latere leeftijd. Een stenose is doorgaans het gevolg van veroudering, maar ook osteoporose, rughernia of een tumor kunnen hieraan ten grondslag liggen. De oorzaak kan echter ook aangeboren zijn.

Pijn in de rug door stenose

De lumbale kanaalstenose of vernauwing van het wervelkanaal is een aandoening die vooral bij oudere mensen voorkomt. Mensen die hieraan lijden klagen over pijn laag in de rug en uitstraling van de pijn in één of beide benen. Typisch voor deze klachten is dat ze optreden bij het lopen en bij het stilstaan. De pijn in de rug en mogelijk ook in de benen wordt bij lopen of stilstaan erger. De benen gaan doof aanvoelen en worden stuurloos. Bij het zitten of voorover bukken verdwijnen deze uitstralende klachten direct. Dit is het gevolg van het wervelkanaal dat zich weer kan “openen”.

Voorovergebogen houding door stenose

Terwijl men vroeger gewend was om rechtop te lopen, gaat men wat voorovergebogen lopen. Dit komt doordat de klachten beter te dragen zijn in de houding voorover. Mensen met deze aandoening zien er daarom steeds meer tegenop om uit te gaan voor hun dagelijkse boodschappen of sociale genoegens. Hierdoor kunnen deze mensen maatschappelijk geïsoleerd raken. Het is verder opmerkelijk dat de meeste cliënten die lijden aan een lumbale wervelkanaalstenose, prima kunnen fietsen zonder noemenswaardige been- en rugklachten.

Anatomie van de wervelkolom

Om een goed begrip van de aandoening te krijgen is het belangrijk om kennis te hebben van de anatomie van de wervelkolom.

Er bestaan twee soorten Lumbale stenoses:

Een foraminale stenose

Een foraminale stenose is het gevolg van een vernauwing van de opening waar de zenuw uit het wervelkanaal treedt. Het bot drukt dan op de zenuw en dat veroorzaakt de klachten.

Een spinaal kanaalstenose

Een spinaal kanaalstenose is het gevolg van een vernauwing van het wervelkanaal zelf. Deze vernauwing komt steeds vaker voor, meestal bij cliënten van 50 jaar of ouder en kan worden veroorzaakt door de rug langdurig op dezelfde manier zwaar te belasten. Daardoor verdikken de wervelgewrichten. Door die verdikking wordt het wervelkanaal nauwer. De zenuwen in dat kanaal komen daardoor in de knel. In een aantal gevallen is de vernauwing aangeboren maar veroorzaakt meestal pas op latere leeftijd klachten.

Weer binnen de lijnen bij je favoriete sport.