Behandeling

Behandeling

Wanneer je last hebt van rugpijn, kun je kiezen uit diverse behandelingen. Veel mensen kiezen voor de fysiotherapeut in de buurt. Deze therapeut helpt mensen met diverse klachten (niet alleen de rug). Hij of zij zal waarschijnlijk pijndempende technieken toepassen zoals massage. Mogelijk krijg je oefeningen mee voor thuis.

Fysiotherapiepraktijken hebben veelal therapeuten met diverse specialisaties in dienst waarbij iedere specialisatie een andere kijk heeft op rugklachten. Het is moeilijk zelf een keuze te maken tussen alle verschillende vormen van behandeling. Hoe maak je nu de juiste keuze?

Passieve versus 
actieve aanpak
 van rugpijn

Grofweg kun je de verschillende behandelingen in twee categorieën indelen. Veel bekende vormen van therapie als manuele therapie, osteopathie en chiropractie vallen onder passieve therapie. Jij wordt door een therapeut letterlijk ‘onder handen genomen’. Zelf hoef je vrijwel niets te doen. Compleet anders dan deze vormen van behandeling is de actieve therapie. Oefentherapie is een behandeling waarbij jij zelf aan de slag moet. De therapeut begeleidt jou bij het doen van oefeningen en geeft je advies met betrekking tot je lichaamshouding.

Diagnose Behandelmethode acute rugpijn

Gespecialiseerd 
in de rug

Bij Het Rugcentrum hebben wij ons volledig toegespitst op de rug. Wij behandelen uitsluitend mensen met rugpijn. De behandelingen die wij zelf hebben ontwikkeld zijn evidence based en gebaseerd op jarenlange kennis van en ervaring met de rug. Afhankelijk van jouw rugklacht, bestaat de behandeling uit een mix van verschillende behandelvormen. Welke behandeling bij jou past bepalen onze rugexperts (BIG en kwaliteitsgeregistreerde therapeuten). Jij hoeft dus niet zelf te kiezen.

Uitgebreid netwerk medische specialisten

Wij werken nauw samen met medische specialisten, die betrokken zijn bij de diagnose en behandeling van rugpatiënten. Zo hebben we ook contacten met verschillende ziekenhuizen in de regio. En we kijken geregeld mee bij rugoperaties en lopen mee met poli’s.

Behandeling van acute rugpijn

Wanneer je voor de eerste keer last hebt van rugpijn die recent is ontstaan, spreken we van acute rugpijn. Een trauma of verkeerde beweging kan de oorzaak zijn. Sommige mensen hebben het gevoel of de pijn erin is geschoten. D.m.v. passieve therapie zal gewerkt worden aan het ontspannen van verkrampte spieren. Ook kan gewerkt worden aan het verbeteren van de mobiliteit door middel van manipulatie.

Behandeling van chronische rugpijn

Passieve vormen van therapie werken voor mensen met terugkerende of langdurige rugklachten vaak maar tijdelijk. Door actief te werken aan het krachtig maken van je rug en het verbeteren van je houding, kun je werken aan een pijnvrije en sterke rug op de lange termijn.

Weer binnen de lijnen bij je favoriete sport.