Scoliose behandeling

De belangrijkste vraag is

of behandelen

noodzakelijk is

Als de kromming van de ruggengraat niet te sterk is ( < 40 graden Cobbse hoek), is het voldoende om regelmatig te controleren hoe de kromming zich ontwikkelt. De behandeling bestaat dan uit zorgvuldige observatie. Oefentherapie is daarbij aanvullend. Gericht op het aanleren van een juiste lichaamshouding en het sterk houden van de spieren, hetgeen het hele leven van groot belang blijft.

Het Rugcentrum heeft een rugprogramma ontwikkeld voor cliënten met scoliose. In dit programma is oefentherapie opgenomen.

Het Rugcentrum Scoliose behandeling

Wanneer opereren bij een scoliose?

Indien de scoliose ondanks alle maatregelen blijft toenemen of de scoliose laat wordt ontdekt en reeds meer dan 40° à 50° bedraagt, zal eventueel een operatie worden overwogen.
De operatie bestaat uit het rechtzetten van de rug met behulp van titanium staven en schroeven, waarmee een aantal wervels worden vastgezet. De rug wordt hierdoor wat stijver, maar dit geeft zelden aanleiding tot problemen. De metalen steunmiddelen blijven gewoonlijk voor de rest van het leven zitten, maar ook daar heeft men zelden last van. De scoliose-operatie blijft echter een laatste oplossing wanneer oefentherapie niet voldoende blijkt te zijn.

Scoliose-rugprogramma Het Rugcentrum

Door middel van training, houdingstherapie en het uitleggen van leefregels, kan ons scoliose- rugprogramma meewerken aan het verbeteren van de stand van de wervelkolom. Je rug wordt sterker en je weet beter om te gaan met je rug. Hierdoor zullen pijnklachten verminderen of zelfs verdwijnen (afhankelijk van de ernst van de klachten).
Bij zwaardere vormen van scoliose kunnen longproblemen voor komen. Voor een operatieve ingreep is het dan zaak om een zo optimaal mogelijke longfunctie te ontwikkelen. Op die manier kunnen de operatierisico’s zo klein mogelijk gehouden worden. Ook zul je sneller herstellen na de operatie, wanneer je voorafgaand aan de ingreep werkt aan het zo sterk mogelijk maken van je spieren en longinhoud.

Start met het behandelen van jouw scoliose klachten

Laat een rugexpert een rugprogramma maken.

Maak een afspraak