Scoliose behandeling

Hoe behandel je scoliose?

Een vervorming geeft vaak geen klachten. Indien iemand wel pijn ervaart is dat een reden voor behandeling. Zeker als het jonge kinderen betreft. Therapie bij deze jeugdige groep richt zich op pijnvermindering en afname van de vervorming. De behandeling, indien nodig, is vaak zeer intensief. Het bestaat uit een brace die een groot aantal uren per dag gedragen moet worden i.c.m. oefentherapie of een uitgebreide chirurgische ingreep. Het Wilhelmina Kinderziekenhuis (WKZ) is hierin gespecialiseerd. Als de vervorming (ook op latere leeftijd) onder de 40 graden blijft (< 40 graden Cobbse hoek) is chirurgisch ingrijpen vaak niet noodzakelijk. De behandeling bij (jong) volwassenen bestaat dan uit oefentherapie gericht op het aanleren van een juiste lichaamshouding, rompstabiliteit, saggitaal balans, spierversterkende- en activerende oefeningen. Voor behandeling van kinderen tot 18 jaar adviseren wij contact op te nemen met Dutch Scoliose Center. 

“Consequences of the Three-Dimensional Pathoanatomy of Adolescent Idiopathic Scoliosis” drs. R.C. Bink

Wanneer opereren bij een scoliose?

Indien de scoliose ondanks alle maatregelen blijft toenemen of  meer dan 40° à 50° bedraagt, zal eventueel een operatie worden overwogen. De operatie bestaat uit het rechtzetten van de rug met behulp van titanium staven en schroeven, waarmee een aantal wervels worden vastgezet. De rug wordt hierdoor wat stijver, maar dit geeft vaak weinig aanleiding tot problemen. De scoliose-operatie blijft echter een laatste oplossing, wanneer brace en oefentherapie niet voldoende blijken te zijn.

Scoliose-rugprogramma van Het Rugcentrum

Door training, houdingstherapie en het uitleggen van leefregels, kan ons scoliose- rugprogramma bijdragen aan het verbeteren van de stand van de wervelkolom. Je rug wordt sterker, de houding beter en je weet beter met klachten om te gaan. De scoliose is een 3D-vervorming en zal ook een 3D-therapie-aanpak nodig hebben. Hierdoor zullen pijnklachten kunnen verminderen of zelfs verdwijnen (afhankelijk van de ernst van de klachten). Indien er sprake is van een operatieve ingreep, is het ontwikkelen van een optimale conditie voorafgaand aan de ingreep raadzaam. Op die manier kunnen de operatierisico’s afnemen. Mensen die fysiek en mentaal goed zijn voorbereid op een medische ingreep, herstellen sneller en hebben minder complicaties.

Start met het behandelen van jouw scoliose klachten

Laat een rugexpert een rugprogramma maken.

Maak een afspraak