Terug naar ervaringen

Werk

 

Leeftijd

77

Hobbies

 

Woonsituatie

 

Ik ben Ria van Erk zevenenzeventig jaar oud. Voordat ik bij Het Rugcentrum terecht kwam had ik erg veel last van beide benen en kon hierdoor bijna niet meer lopen. Deze klachten in mijn benen gingen gepaard met veel pijn -en vermoeidheid aan de voorzijde van beide bovenbenen en pijn in de liezen, waardoor ik bijna niet meer kon lopen. Ik kon nog wel fietsen.

Drie jaar geleden was ik ook al eens bij Het Rugcentrum geweest met rugklachten en had de ervaring dat dit goed had gewerkt bij mij. Echter nadien heb ik onvoldoende mijn rug belastbaarheid onderhouden en ik er weer al vertrouwen in dat mij dit weer vooruit zou helpen. Ik ben twee keer geopereerd. Eerst aan mijn rug en later aan mijn heup. Deze operaties hebben er dan ook voor gezorgd dat mijn conditie achteruit was gegaan. Met name na de tweede operatie van mijn heup. Lag tijdens de revalidatie vooral de nadruk hierop en niet op mijn rug. Achteraf bleek dat mijn rug belastbaarheid ook fors was afgenomen. En had de revalidatie eigenlijk ook dit mee moeten nemen. Dus op naar Het Rugcentrum om dit alsnog te doen. Ik had zelf ook al het gevoel dat ik weer aan mijn rug moest gaan werken. Bij de intake bij Het Rugcentrum werd de diagnose gesteld: stenose gerelateerde rugklachten.

Ik had namelijk veel problemen met lopen en bij het zitten verdwenen deze klachten weer. Bij de start van Het Rugprogramma werd rustig aan begonnen en heeft Joeri van Het Rugcentrum Zeist mij geleidelijk aan opgebouwd qua intensiteit van de rug oefeningen. Dit ging goed. na een maand had ik het gevoel alweer op mijn niveau te zitten van voor de heupoperatie. Ik vond dit natuurlijk erg prettig. Ik kan nu weer makkelijker omgaan met mijn rug, ik week ook welke wijze je het beste met je rug kan omgaan en dat je ook met klachten gewoon aan de gang moet blijven en dit moet accepteren.

Niks doen bij rugklachten is geen optie. Het belangrijkste resultaat is dat ik volledig van mijn vermoeidheidsklachten af ben en daardoor weer goed kan lopen.

Lees meer over Stenose op onze Stenose pagina of bekijk de ervaringen van Thea en Wil.

Als vanouds losgaan in de keuken. Pijnvrij.