Terug naar ervaringen

Somber over de toekomst met discogene pijn

Ik heb discogene klachten: pijn in mijn onderrug door slijtage van een tussenwervelschijf. Toen ik met die klachten bij Het Rugcentrum kwam, was ik eerlijk gezegd nogal somber over de toekomst. Mijn moeder heeft ook altijd rugklachten gehad, en na een hernia is zij nu gebonden aan een rollator en scootmobiel. Ik was inmiddels zelf ook al zo’n twintig jaar aan het sukkelen met mijn rug, dus ik was bang dat mij hetzelfde zou overkomen. Mijn negatieve toekomstbeeld beïnvloedde de pijn en hoe ik daarmee omging. Ik vermeed bukken, ik vermeed tillen… Eigenlijk ging ik elk actief gebruik van mijn rug uit de weg.

Eerst met vlagen, daarna voortdurend pijn

Mijn rugpijn was heftig en kwam in vlagen. Meestal werd het na een periode van hevige pijn weer wat beter. Maar in oktober 2016 werd het alleen maar erger. Ik trok nogmaals aan de bel bij de dokter en kwam toen eindelijk terecht bij een goede specialist in het ziekenhuis. Na een foto en een epidurale injectie (ruggenprik), stuurde hij me door naar Het Rugcentrum in Utrecht.

Oorzaak rugklachten fysiek en mentaal

Bij Het Rugcentrum legde de therapeut mij uit dat de afwijkingen uit het onderzoek pasten bij mijn klachtenbeeld: discogene pijnklachten. Na een intake ging ik direct aan de slag met therapie. Daarnaast leerde ik letten op mijn houding én op hoe hoog mijn stressfactor was. Dat is zo goed aan Het Rugcentrum: ze kijken naar het geheel van factoren. Zowel fysiek als mentaal moet je in balans zijn om (rug)klachten te voorkomen en op te lossen. Er was dus werk aan de winkel!

Bijzondere aandacht van het team

Met deze aspecten ging ik aan de slag. Dat had ik niet gekund zonder het topteam. Deze therapeuten beoefenen hun vak met zo veel liefde. Ik voelde me echt serieus genomen, eindelijk! Want zeg nou eerlijk, als niemand iets aan je ziet is nu eenmaal het lastig uitleggen dat je iets mankeert. Het team gaf mij buitengewoon veel aandacht. Ze hebben geduld, kennis en zijn toegankelijk. Door hen ben ik met sprongen vooruitgegaan.

Nu zelfs dagen zónder pijn

Mijn klachten werden snel minder, waardoor ik mijn medicatie kon afbouwen. Ik gebruik nu zelfs mijn TENS-kastje niet meer (TENS staat voor Transcutane Elektrische Neuro Stimulatie, dit kastje geeft zwakke elektrische stroompjes om pijn te verminderen). Ik ben veel actiever en hoef niet meer zo na te denken over mijn rug. Inmiddels train ik niet meer bij Het Rugcentrum en heb ik jammer genoeg afscheid moeten nemen van het team. Maar dit is natuurlijk een goed teken, want mijn rug is weer in optimale staat. Zelfs na zware fysieke en mentale taken herstelt hij snel. En… ik heb nu zelfs dagen zónder pijn!

Weer kunnen wandelen met je kleinkind.