SI-gewricht pijn

Wat is SI-gewrichts pijn?

Tussen de wervelkolom en de benen is onderaan de rug een vrij star gewricht verbonden met het bekken. Dit wordt het SI-gewricht of sacro-iliacaal gewricht genoemd. Dit gewricht verzorgt de overdracht van al het gewicht van de romp naar de benen. Het houdt in dat op het gewricht standaard veel belasting komt. Het SI-gewricht is een hele stugge verbinding en geeft hierdoor stevigheid aan de wervelkolom en het bekken.

Doordat er standaard veel krachten rond het SI-gewricht worden uitgeoefend en omdat er veel spieren, banden en pezen aanhechten is het sacro-iliacale-gewricht gevoelig voor ‘overbelasting’.

Het klachtenbeeld staat ook wel bekend onder de naam ‘SI-syndroom‘.

SI-gewrichts pijn SI-gewrichts pijn

Rugpijn door overbelast SI-gewricht

Sacro-iliacale gewricht (SI-gewricht) dysfunctie is een term die wordt gebruikt om de pijnlijke aandoening in het gewricht te beschrijven. Het is nog onduidelijk waarom het sacro-iliacale gewricht pijnlijk wordt en leidt tot lage rugpijn. Duidelijk is wel dat er veel mensen last ondervinden van één of beide SI-gewrichten.

SI-gewricht en pijn in de onderrug

Vaak wordt SI-gewrichtspijn verward met pijnklachten vanuit de lage rug niveau L5-S1. Dit komt doordat er kleine zenuwtakjes vanaf niveau L5-S1 naar de regio van het SI-gewricht lopen die het onderscheid maken tussen SI-gewricht en onderrug klachten bemoeilijken.

Hoe ontstaat SI-gewricht pijn?

De oorzaken van pijn aan het SI-gewricht kunnen erg uiteenlopen: infecties, artritis, botbreuken etc. Deze specifieke oorzaken zijn goed te diagnosticeren en te behandelen door een arts. Maar in merendeel van de gevallen is er géén aanwijsbare oorzaak; het zijn aspecifieke klachten met veelal pijn rond het SI-gewricht. Mogelijk veroorzaakt door bijvoorbeeld overbelasting, een acuut trauma, zwangerschap/bevalling, zwaar werk of een lange periode van rust.

Invloed van zwangerschap en bevalling op het SI-gewricht

Door het verwekingsproces, worden bindweefselverbindingen soepeler, dit is onder invloed van hormonale verandering en kan gewrichtsklachten veroorzaken vanaf de 3e maand. Juist deze actieve stabiliteit van het SI-gewricht wordt verzorgd door diepe bekkenspieren, lage rugspieren en de schuine buikspieren. Bij het baren van een kind via de natuurlijke weg (+ 2500 gram) is het bekken blijvend veranderd en is het nog meer afhankelijk van de actieve stabiliteit/spierkracht. Dit wil niet zeggen dat het SI-gewricht blijvend klachten moet veroorzaken. Bij Het Rugcentrum kunnen wij je hierbij helpen.

Weer kunnen wandelen met je kleinkind.