SI gewricht pijn

Wat is SI gewricht pijn?

Tussen de wervelkolom en de benen is onderaan de rug een vrij star gewricht verbonden met het bekken. Dit wordt het SI gewricht of sacro iliacaal gewricht genoemd. Dit sacro iliacaal gewricht verzorgt de overdracht van al het gewicht van de romp naar de benen. Het houdt in dat op het gewricht standaard veel belasting komt. Het SI gewricht is een hele stugge verbinding en geeft hierdoor stevigheid aan de wervelkolom en het bekken. Doordat er standaard veel krachten op het SI gewricht worden uitgeoefend en omdat er veel spieren, banden en pezen aanhechten is het sacro-iliacale-gewricht gevoelig voor ‘overbelasting’.

Het klachtenbeeld staat ook wel bekend onder de naam ‘SI-syndroom‘.

SI-gewricht-pijn SI-gewricht-pijn

Rugpijn door overbelast SI gewricht

Sacro-iliacale gewricht (SI-gewricht) dysfunctie is een term die wordt gebruikt om de pijnlijke aandoening in het gewricht te beschrijven. Het is nog onduidelijk waarom dit SI-gewricht pijnlijk wordt. Duidelijk is dat 90% van alle SI-klachten een relatie hebben met de onderrug. Dat wil zeggen dat SI-pijn vaak niet de primaire oorzaak is maar een gevolg van een rugprobleem.

SI gewricht en pijn in de onderrug

Vaak wordt SI gewricht pijn verward met pijnklachten vanuit de lage rug niveau L5-S1. Dit komt doordat er kleine zenuwtakjes vanaf niveau L5-S1 naar het gebied rond het SI-gewricht lopen. Daardoor wordt onderscheid gemaakt tussen SI-klachten en onderrugklachten.

Sacro iliacaal pijn oorzaken

De oorzaken van pijn aan het SI-gewricht kunnen erg uiteenlopen: infecties, artritis, botbreuken etc. Deze specifieke oorzaken zijn goed te diagnosticeren en te behandelen door een arts. Maar is er géén aanwijsbare oorzaak; het zijn aspecifieke klachten met veelal pijn rond het SI-gewricht. Mogelijk veroorzaakt door bijvoorbeeld overbelasting, een acuut trauma, zwangerschap/bevalling, zwaar werk of een lange periode van rust.

Invloed van zwangerschap en bevalling op het SI-gewricht

Vanaf de 3e maand kunnen onder invloed van hormonale veranderingen, gewrichtsklachten ontstaan. Door het verwekingsproces worden bindweefselverbindingen soepeler. Hierdoor neemt de passieve stabiliteit van het SI gewricht af. Het laat tijdens de bevalling beweging toe waardoor er meer ruimte in het bekken ontstaat. Actieve stabiliteit van het SI gewricht wordt verzorgd door de diepe bekkenspieren, de lage rugspieren en de schuine buikspieren. Bij het baren van het kind via de natuurlijke weg is het bekken tijdelijk veranderd. Hierdoor is het SI gewricht meer afhankelijk van de actieve stabiliteit en spierkracht. De passieve stabiliteit zal langzaam weer herstellen. Bij blijvende klachten van het SI gewricht kan Het Rugcentrum je helpen.

SI gewricht pijn symptomen

Tussen de wervelkolom en de benen is onderaan de rug een vrij star gewricht verbonden met het bekken. Dit wordt het sacro-iliacaal gewricht genoemd. Dit gewricht verzorgt de overdracht van al het gewicht van de romp naar de benen. Het houdt in dat op het gewricht standaard veel belasting komt. Het SI gewricht is een hele stugge verbinding en geeft hierdoor stevigheid aan de wervelkolom en het bekken. Doordat er standaard veel krachten rond het SI gewricht worden uitgeoefend en omdat er veel spieren, banden en pezen aanhechten is het sacro-illiacale gewricht gevoelig voor ‘overbelasting’. Het klachtenbeeld staat ook wel bekend onder de naam ‘SI-syndroom‘.

Rugpijn door overbelast SI gewricht

Sacro-iliacale gewricht (SI-gewricht) dysfunctie is een een term die wordt gebruikt om de pijnlijke aandoening in het gewricht te beschrijven. Het is nog onduidelijk waarom het sacro-iliacale gewricht pijnlijk wordt en leidt tot lage rugpijn. Duidelijk is wel dat er veel mensen last ondervinden van één of beide SI gewrichten.

SI gewricht en pijn in de onderrug

Vaak wordt SI-gewricht pijn verward met pijnklachten vanuit de lage rug niveau L5-S1. Dit komt doordat er kleine zenuwtakjes vanaf niveau L5-S1 naar de regio van het SI-gewricht lopen die het onderscheid maken tussen SI-gewricht en onderrug klachten bemoeilijken.

Weer kunnen wandelen met je kleinkind.