Terug naar ervaringen

Vijftien jaar lang discogene klachten

In de zomer van 2015 kwam ik voor het eerst bij Het Rugcentrum in Utrecht. Al vijftien jaar had ik last van lage rugklachten. Ik had van alles geprobeerd: onderzoek door neurologen, fysiotherapie, Cesar/Mensendieck oefentherapie, massages… Ik wist inmiddels dat het discogene klachten waren: pijn die voortkomt uit een aandoening aan de discus (tussenwervelschijf). Ondanks dat de diagnose duidelijk was, zorgde niets voor de gewenste verbetering. Sterker nog, het werd steeds erger.

De neuroloog wist het ook niet meer

Uiteindelijk zorgden de klachten voor zó veel pijn, dat het steeds moeilijker voor me werd. In alles wat ik graag doe werd ik beperkt. Zitten, staan, wandelen: allemaal leidde het tot pijn. De laatste keer dat ik bij de neuroloog kwam, wist hij het ook niet meer. Hij stelde voor om eens naar een orthopeed met een rugspecialisatie te gaan. De orthopeed wees me uiteindelijk door naar het Rugcentrum.

Minder lage rugklachten én weer hoop

Hoewel ik graag ga wandelen, ben ik niet erg sportief. Ik zag dan flink ook op tegen de actieve therapie die me te wachten stond. De eerste keren waren lichamelijk en geestelijk behoorlijk zwaar. Gelukkig begon het al vrij snel tot resultaat te leiden. De oefeningen, volledig gericht op mijn klachten, maakten me sterker en stabieler. Ook in mijn hoofd ontstond weer hoop. Dat kwam ook door de prima begeleiding van de therapeuten. Op het juiste moment zijn ze streng of remmen ze je af, op een serieuze en toch gezellige en vrolijke manier.

Zelf doorwerken aan verbetering

Na mijn behandelperiode ben ik bij Het Rugcentrum gebleven om mijn rug in conditie te houden. Ik vond het heel prettig om onder het toeziend oog van professionals verder te werken aan verbetering. Mijn lage rugklachten zijn zeker voor de helft verminderd en ik kan weer doen wat ik graag deed. Met de oefeningen van Het Rugcentrum zorg ik zelf dat de pijn onder controle blijft. Ik kijk er met voldoening op terug en kan het anderen zéker aanbevelen.

Weer kunnen tuinieren zonder pijn.