Terug naar ervaringen

Werk

Zittend beroep, parttime

Leeftijd

44

Hobbies

Schilderen, wandelen

Woonsituatie

Samenwonend, 2 kinderen (5&8 jaar)

Al heel wat jaren heb ik wel eens een beetje last van mijn rug gehad. Zo nu en dan wel eens naar een fysiotherapeut gegaan. Hier kreeg ik dan een paar oefeningen en werd ik gemasseerd. Hierna ging het elke keer ook wel weer. Het ging op en af met mijn rugklachten, maar het was nooit erg genoeg op er echt wat mee te doen.

Vorig jaar had ik opeens veel meer last. Liggen was zelfs al vervelend. Door de weken heen werd het ook almaar erger. Eerst ging ik gewoon weer naar de fysiotherapeut, vervolgens ben ik doorverwezen naar een osteopaat. Ik hield mijn klachten dus zijn er foto’s gemaakt. Uit de röntgenfoto kwam naar voren dat ik een versterkte holling in mijn lage rug (versterkte lordose), een versterkte bolling in mijn bovenrug heb (versterkte kyfose) en een lichte scoliose. Hierna ben ik terecht gekomen bij een orthopedisch chirurg in het ziekenhuis, hier werd een MRI gemaakt. Tijdens het gesprek met de orthopedisch chirurg kreeg ik te horen dat de eerdere röntgenfoto’s verkeerd zijn beoordeeld. Uit de MRI kwam namelijk naar voren dat er een flinke slijtage in mijn bovenrug plaatsvindt. Dit is iets wat niet vaak voorkomt. Aangezien mijn leeftijd, was ik te jong voor een operatie. Hierdoor werd ik doorverwezen naar Het Rugcentrum om te gaan trainen waardoor mijn klachten iets kunnen verminderen en stabiliseren.

Half november heb ik mijn eerste training gehad. Ik ben eigenlijk erg positief over Het Rugcentrum. Aan het begin werd mij duidelijk gezegd dat het geen 100% oplossing kan zijn, en deze duidelijkheid en eerlijkheid vond ik al heel fijn. Ik vind het nu heerlijk om te trainen en ben erg gemotiveerd. Ik had een bepaalde angst ontwikkeld bij sommige bewegingen, hier heb ik enorm veel hulp en steun bij gekregen. Soms wordt er ook een spiegel voorgehouden, om even te reflecteren op jezelf. Ik heb geleerd om af en toe minder te vragen van mijzelf. Je kan je klachten zien als iets heel ergs, maar je kan er ook het beste van maken en zo goed als je kan je best doen om de klachten te verminderen of te stabiliseren. Zo heb ik ook meer balans gevonden in mijn activiteiten gedurende de dag.

Ik ben gewend dat de fysiotherapeut hands-on te werk gaat en een “ga maar thuis verder oefenen” aanpak heeft. Dat is bij Het Rugcentrum heel anders. Hier wordt er gefocust op trainen. Je wordt een uur begeleid en met je meegekeken. In de loop van de tijd word je er steeds vrijer in gelaten, maar ze zullen je altijd in de gaten houden. Er wordt op je gelet, is je houding goed, train je op de goede manier. Een hele prettige aanpak.