Rugklachten

De feiten en fabels over Rugklachten!

Feiten, fabels, waarheden en onwaarheden. Zo zijn er veel stellingen betreft rugklachten waar over gediscussieerd kan worden. Wat blijkt uit onderzoek? Maar ook, wat is de visie van Het Rugcentrum?

In deze blog komen een aantal stellingen aan bod. Er zullen geen harde stellingen worden gemaakt, en geen gebruik van nocebo’s. De visie van het Rugcentrum komt naar voren en de ervaringen uit de afgelopen 13jaar.

There is no single ‘correct’ posture

Er is inderdaad geen sterk bewijs dat er één optimale houding is om aan te nemen. Ook is er geen duidelijk onderzoek dat aanduidt dat een ‘incorrecte’ houding rugpijn zal veroorzaken. Onze visie bij Het Rugcentrum is dat er wel wordt gestreefd naar een actieve houding, grotendeels van de tijd. Door het aannemen van een actieve houding wordt ervoor gezorgd dat de spieren in de rug harder moeten werken om stabiliteit te behouden. Bij een ongunstige/inactieve houding wordt de stabiliteit voornamelijk uit de wervelkolom gehaald, waardoor op lange termijn slijtage kan ontstaan.

Er bestaat niet één juiste houding, dat klopt. Afwisseling van houding is ook zeker belangrijk en staat voorop.

Differences in posture are a fact of life

Er zijn natuurlijke verschillen als je kijkt naar de wervelkolom. Een scoliose curve of versterkte lordose hoeft niet altijd te leiden tot rugklachten. Mocht je wel rugklachten hebben en valt het op dat je geen ‘gunstige’ stand in de wervelkolom aanneemt, kan dit wel een oorzakelijke factor zijn. Bij Het Rugcentrum geven wij houdingsadviezen. Zo krijgt de cliënt zelf inzicht over zijn/haar voorkeurshouding en hoe mogelijk deze gunstiger te maken.

It is safe to adopt more comfortable postures

Bij Het Rugcentrum focussen wij grotendeels op het aannemen van een actieve houding. Echter wil dit niet zeggen dat je nooit meer een andere houding aan mag nemen. Afwisseling is van groot belang. Even lekker buigen of strekken kan geen kwaad. Het veranderen van houding kan juist wat symptoomverlichting bieden.

The spine is robust and can be trusted

De wervelkolom is robuust en is in staat veilig te bewegen en te belasten in verschillende houdingen. Bij Het Rugcentrum treffen wij vaak cliënten met (langdurige) rugklachten, die nauwelijks meer de wervelkolom belasten (door bijvoorbeeld alleen maar te bukken en tillen met rechte rug). Het buigen van de rug is bij hen een no-go. De wervelkolom is gemaakt om te kunnen belasten. Van belang is wel; lichte dingen (tot 7kg) mag je optillen met een gebogen rug, maar pas bij zware dingen (boven 7kg) een gunstige tiltechniek toe.

Sitting is not dangerous

Klopt. Het klinkt misschien gek, na de vele mededelingen ‘Zitten is het nieuwe roken’, maar het is waar. Zitten is niet direct gevaarlijk. Waar je wel over moet nadenken; hoe lang zit je? Heb je voldoende afwisseling? Ben je dagelijks fysiek actief?

Zitten voor meer dan 30 minuten achtereen in dezelfde houding is niet per direct ‘slecht’. De visie bij Het Rugcentrum is vooral gericht op het aannemen van een gunstige houding (grotendeels van de tijd), voldoende afwisseling tussen zitten en staan, en voldoende lichamelijke activiteit gedurende een dag.

 

Naast deze stellingen zijn er nog vele meer. Er wordt steeds meer onderzoek gedaan naar behandelmethodes en inzichten gericht op rugklachten. Hierdoor ontstaan er verschillende meningen, bewijzen en behandelmethoden. Bij Het Rugcentrum hebben wij een behandelmethode ontworpen, per cliënt en aandoening gespecificeerd. Tot nu toe, al ruim 10 jaar, blijkt hier nog steeds goed resultaat uit. Wij zijn trots op deze methode en de werking ervan.  

 

Geschreven op: 26/06/2022;
Carla van der Knijff, Oefentherapeut Mensendieck