Spondylolyse behandelingen

Hoe kan spondylolyse worden behandeld?

De spondylolyse op zichzelf zorgt bijna nooit voor klachten. Als gevolg van de spondylolyse kan de wervel echter naar voren verschuiven. Dit heet een spondylolisthesis.

De gradatie van de spondylolisthesis is meestal gekoppeld aan de ernst van de klachten. Bij een spondylolisthesis graad I zijn cliënten meestal klachtenvrij zijn of kan men op een conservatieve manier van de rugklachten afkomen (cognitieve gedragsmatige oefentherapie). Bij een spondylolisthesis graad II-III is vaker een operatie geïndiceerd. Spondylolisthesis zonder bijkomende symptomen hoeft meestal niet te worden behandeld.

Behandeling Spondylolyse behandeling

Oefentherapie

Het is belangrijk dat de cliënt in beweging blijft, maar niet overdrijft. Vaak biedt oefentherapie de primaire oplossing tegen de instabiliteitsklachten die horen bij een spondylolisthesisbeeld. Er kan dan met een fysiotherapeut van Het Rugcentrum een oefenprogramma worden opgesteld om de stabiliserende spieren verder te sterken. De behandeling richt zich ook op het verbeteren van het inzicht in het klachtenbeeld, het leren aannemen van een actieve houding en het opbouwen van de lumbale en algehele belastbaarheid. Deze oefeningen hebben meer baat dan het dragen een rugkorset hoewel sommige, met name oudere, cliënten die nog moeilijk trainbaar zijn, hier wel baat bij hebben.

Pijnstilling

Een arts kan recepten uitschrijven voor pijnstilling. Bij heftige pijn kan gekozen worden voor een prik met corticosteroïd in de rug of een traject de pijnpoli.

Operatie

In ernstige gevallen (spondylolisthesis graad I-II) volgt mogelijk een operatie waarbij een neurochirurg of een orthopedisch chirurg de aangetaste lendenwervels aan elkaar vastmaakt (spondylodese). In de meeste gevallen moet de cliënt met spondylolisthesis leren leven en een goede balans vinden.

Ernstige gevallen zijn met name:

  • Forse instabiliteitsklachten
  • Forse lichamelijke beperkingen
  • Neurologische klachten als gevolg van inklemming van zenuwen
  • Forse degeneratie welke voor secundaire problematiek kan zorgen

Start met het behandelen van jouw spondylolyse klachten

Laat een rugexpert een rugprogramma maken.

Maak een afspraak