Start met het behandelen van jouw spondylolyse klachten
Laat een rugexpert een rugprogramma maken.
Maak een afspraakDe spondylolyse op zichzelf zorgt bijna nooit voor klachten. Als gevolg van de spondylolyse kan de wervel echter naar voren of naar achteren verschuiven. Dit heet een spondylolisthesis.
De gradatie van de spondylolisthesis is gekoppeld aan de mate van afglijding van de wervel. Bij een spondylolisthesis 1e graad (0-25% afglijding) kan men op een conservatieve manier van de rugklachten afkomen (cognitieve gedragsmatige oefentherapie). Bij een spondylolisthesis 2e graad (25%-50%) is dit lastiger. Bij een 3e graad (50% – 75%) is vaak direct een operatie geïndiceerd. Spondylolisthesis zonder symptomen hoeft meestal niet te worden behandeld.
Het is belangrijk dat de cliënt in beweging blijft, maar niet overdrijft. Vaak biedt oefentherapie de primaire oplossing tegen de instabiliteitsklachten die horen bij een spondylolisthesisbeeld. Er kan dan met een fysiotherapeut van Het Rugcentrum een oefenprogramma worden opgesteld om de stabiliserende spieren verder te versterken. De behandeling richt zich ook op het verbeteren van het inzicht in het klachtenbeeld, het leren aannemen van een actieve houding en het opbouwen van de lumbale en algehele belastbaarheid. Deze oefeningen leveren meer op dan het dragen een rugkorset. Maar sommige oudere cliënten die nog moeilijk trainbaar zijn, kunnen hier wel baat bij hebben.
Een arts kan recepten uitschrijven voor pijnstilling. Bij heftige pijn kan gekozen worden voor een traject bij een Pijnpoli.
In ernstige gevallen (spondylolisthesis graad I-II) volgt mogelijk een operatie waarbij een neurochirurg of een orthopedisch chirurg de aangetaste lendenwervels aan elkaar vastzet (spondylodese). In de meeste gevallen moet de cliënt met spondylolisthesis leren leven en een goede balans vinden.
Ernstige gevallen zijn met name:
Laat een rugexpert een rugprogramma maken.
Maak een afspraak