Artrose oorzaken

Wat zijn de oorzaken van artrose?

De oorzaak van artrose is niet eenduidig. Er is meer dan alleen een genetische oorzaak aan te wijzen, voor het krijgen van artrose. Zo spelen ook geslacht, de mate van lichaamsbelasting, lichaamsgewicht en mogelijk een trauma (val of ander ongeluk) een rol.

Behandeling Artrose oorzaken

Erfelijke aanleg als oorzaak

Bekend is dat er sprake is van een samenspel van verschillende factoren die artrose veroorzaken. Ondanks dat er veel onderzoek is gedaan, is niet precies bekend wat de oorzaak is. In de ene familie komt artrose vaker voor dan in de andere. Vastgesteld is wel dat artrose erfelijk is. Is er sprake van artrose in de familie, dan heb je een verhoogde kans dit ook te krijgen. Deze erfelijke beïnvloeding speelt een rol bij zowel het ontstaan als het verergeren hiervan. Zowel jonge- als oudere mensen kunnen artrose krijgen. Niet alleen de rug is gevoelig voor artrose, ook andere lichaamsdelen kunnen aangetast raken.

Vrouwen hebben een grotere kans op artrose

Vrouwen hebben vaker last van artrose dan mannen. Afgelopen jaar waren er naar schatting 1.251.000 mensen die in Nederland behandeld werden vanwege artrose. Hiervan was 35% man en 65% vrouw. (Bron:Volksgezondheidenzorg )

Factoren die de kans op artrose vergroten

Artrose kan ontstaan na een vroeger opgelopen blessure of beschadiging in of rond een gewricht. Dat kan zijn:

  • Een gewrichtsontsteking die veroorzaakt wordt door bijvoorbeeld reumatoïde artritis (RA)
  • Een botbreuk
  • Zwakke gewrichtsbanden
  • Overgewicht
  • Langdurige zware belasting van de gewrichten
  • Zwaar lichamelijk werk
  • Sporten die de gewrichten sterk belasten zoals intensieve bal-, vecht-, winter- of krachtsporten
  • Andere ziekten van de gewrichten, zoals jicht en pseudo-jicht

Ontstaan van artrose in rug en nek

Artrose kan het gevolg zijn van erfelijke aanleg in combinatie met andere factoren. Ook door verschuiving van een tussenwervelschijf kan artrose ontstaan. De klachten worden erger bij zwaar tillen, verkeerd tillen, verkeerd staan, verkeerd zitten en verkeerde slaaphouding. De klachten kunnen ook zijn veroorzaakt door een klein lengteverschil tussen beide benen of door verkeerde schoenen.

Sommige tussenwervels kunnen smaller worden. Als reactie hierop zorgen de wervels voor nieuwe botvorming, waardoor er ‘uitsteeksels’ aan de botten groeien.

Bij artrose in nek en rug ontstaat er pijn in en rondom de aangetaste gewrichten. Deze pijn is het gevolg van het rekken van botvlies, gewrichtskapsel en gewrichtsbanden door de veranderingen die in het gewricht optreden. De benige uitsteeksels die eventueel ontstaan aan de randen van de gewrichtjes, kunnen op de zenuwen gaan drukken.

Klachten in de nek kunnen het gevolg zijn van een verkeerde houding ’s nachts en overdag.

Weer kunnen tuinieren zonder pijn.