Spondylodese tips

Direct na de spondylodese operatie

De eerste uren na de operatie moet je plat op je rug blijven liggen om nabloeding van de wond te voorkomen. Daarna mag je je onder begeleiding van de verpleegkundigen of fysiotherapeut op je zij draaien. Hierbij moet je de rug zo recht mogelijk houden. Het fixatiemateriaal is zo stevig dat het veilig is om kort na de operatie uit bed te komen. Ook hierbij krijg je begeleiding. Tijdens de opname krijg je adviezen over je houding en je dagelijkse bezigheden.

Behandeling Spondylodese tips

Pijn na de spondylodese operatie

Na de operatie kun je veel last hebben van rugpijn. De klachten kunnen erger zijn dan vóór de operatie. Dit is normaal. De pijn wordt behandeld d.m.v. pijnmedicatie en morfine. Na een aantal dagen tot weken nemen de klachten af. Je zult dan ook geen medicatie meer nodig hebben. De herstelperiode wisselt sterk per cliënt. Het uiteindelijke resultaat kan vaak pas enkele maanden na de operatie worden vastgesteld.

Ontslag uit het ziekenhuis

De meeste spondylodese clienten kunnen na vier dagen weer naar huis. Voordat je naar huis gaat maak je een controle-afspraak op de polikliniek. Ook wordt er dan een afspraak gemaakt voor een controlefoto. Deze foto wordt gemaakt om te kunnen beoordelen of de wervels voldoende zijn vastgegroeid en/of de constructie nog netjes op zijn plek zit.

Je kunt als bijrijder met de auto naar huis. Zorg ervoor dat de bestuurder rustig rijdt, bochten en drempels zetten druk op de rug. De beste houding is achterover met de rugleuning zo ver mogelijk naar beneden. Wissel het zitten bij lange stuken autorijden (langer dan 15 min) af met een korte wandeling. Er zijn ook cliënten die een zogenaamde ligtaxi bestellen (op eigen kosten). Je wordt dan per brancard in een taxibusje vervoerd. De ambulance wordt niet gebruikt voor spondylodese-cliënten. Zie voor meer informatie de zorgverzekeringwijzer ligtaxi.

De hechtingen

De hechtingen worden drie weken na de ingreep verwijderd. Meestal worden zelfoplossende hechtingen gebruikt. Bij veel cliënten zien we dat alleen de knoopjes niet volledig oplossen. Deze knoopjes kunnen door de huisarts die aan huis komt, worden verwijderd.

Fysiotherapie bij spondylodese

De dag na de operatie zal de fysiotherapeut van het ziekenhuis starten met de eerste oefeningen. Je zult een stukje gaan wandelen door de kamer. Mogelijk met behulp van een rekje op wielen. Ook zal de fysiotherapeut je helpen met het op de juiste manier in en uit bed komen en rechtop zitten.

Spondylodese-adviezen en leefregels

De volgende adviezen gelden voor zowel de dorsale-, de ventrale- als de lumbale spondylodese.

Probeer wanneer je thuiskomt uit het ziekenhuis het ritme van het ziekenhuis aan te houden. Dit wil zeggen: kort zitten, regelmatig kleine stukjes lopen en verder op bed liggen.

Het is in het belang van jouw rug om lang staan en lang zitten zoveel mogelijk te vermijden. Lopen en liggen is vaak beter, omdat de botaangroei het beste plaatsvindt wanneer het skelet rechtop of languit is. Zo wordt de minste druk uitgeoefend op de wervelkolom. Wissel het liggen veel af met korte wandelingen en bouw belasting heel rustig op.

De eerste drie maanden moet je alert zijn op:

  • Niets tillen dat zwaarder is dan 1 kilo!
  • Het zitten opbouwen op geleide van uw klachten, maar niet meer dan voorgeschreven (het gevoel/reactie een dag later bepaalt de intensiteit van de dag ervoor!),
  • Veel afwisselen van bewegen,
  • Door de dag heen adviseren wij om veelvuldig rust te nemen,
  • Niet op uw buik slapen (wel op de rug en beide zijden),
  • Niet sporten,
  • Niet boven je macht tillen,
  • Geen huishoudelijke taken verrichten zoals stofzuigen, het bed opmaken of de ramen wassen,
  • Geen grijpstang boven je bed gebruiken,
  • Niet de hond aangelijnd uitlaten.

Weer kunnen wandelen met je kleinkind.