SI-gewricht pijn behandeling

Hoe SI-gewricht pijn behandelen?

Het SI-pijnsyndroom of SI-gewricht pijn behoort tot de groep van aspecifieke lage rugklachten en daarom zijn de richtlijnen ook van toepassing op cliënten met dit syndroom. In deze richtlijnen wordt beschreven dat oefentherapie in combinatie met gedragstherapie de beste structurele oplossing biedt.

Het Rugcentrum heeft een rugprogramma ontwikkeld voor cliënten met SI-gewricht pijn. In dit programma is o.a. oefentherapie opgenomen.

Behandeling SI gewricht pijn behandeling

SI-gewricht behandeling

Het Rugcentrum richt zich voornamelijk op het beïnvloeden van de oorzakelijke dan wel in stand houdende factoren. De voornaamste reden voor het ontwikkelen van SI-klachten is het ontbreken van actieve stabiliteit. Het uitblijven van natuurlijk herstel komt voort vanuit lokale deconditionering. Zie hiervoor de onderwerpen hieronder.

Behandelen van langdurige pijnklachten

Wanneer men langdurige pijn ervaart en natuurlijk herstel uitblijft zal de belastbaarheid in deze regio afnemen en de kans op chronische klachten toenemen.

Behandelen van pijnbeleving

Pijngedrag kan een gevolg zijn van weefselschade, bij aanhoudende pijn kan deze feedback uit de omgeving volledig de regie overnemen. Pijn en pijngedrag is dan ook erg afhankelijk van de feedback die de cliënt krijgt vanuit de omgeving en zijn gedrag op de pijn.
Door het uitblijven van herstel, terugval van klachten, catastroferende gedachten, zal cliënt meer kans gaan ontwikkelen op chronische klachten.

Behandelen van vermijdingsgedrag

Door het hebben van pijn worden de rug en het bekken minder belast, activiteiten zoals bukken en tillen wordt vermeden en hierdoor neemt de lokale belastbaarheid verder af.

Verkeerde adviezen

Zeker bij klachten welke ontstaan tijdens de zwangerschap horen wij geregeld dat cliënten o.b.v. adviezen meer dan normaal rustpauzes inlassen. Waardoor (zeker bij SI-klachten) de lokale belastbaarheid/bekkenspanning verder afneemt; dit houdt juist het klachtenbeeld in stand.

Rugprogramma SI-gewricht pijn

Naast het behandelen van de cognitieve gedragsmatige aspecten komt men in een intensief fysiek oefenprogramma, waarbij de belastbaarheid en actieve stabiliteit van het SI-gewricht wordt hersteld. 85% van de cliëntenpopulatie van Het Rugcentrum, komt binnen een periode van 6 maanden van hun SI-klachten af.

Start met het behandelen van jouw SI-gewricht klachten

Laat een rugexpert een rugprogramma maken.

Maak een afspraak