Hernia oorzaken

Hoe ontstaat een hernia?

Bij slechts 5% van de mensen met acute rugpijn is er sprake van een hernia. De spontane genezingskans van de aandoening is groot. Van elke vier mensen met een hernia genezen er drie zonder dat een operatie noodzakelijk is. Per jaar krijgen in Nederland zo’n 75.000 mensen symptomen van een hernia. Een hernia kan in principe op elke leeftijd ontstaan; echter het meest bij mensen tussen de 20 en 40 jaar oud, in de periode van de meeste lichamelijke activiteit.

Behandeling Rughernia oorzaken

Er zijn meerdere oorzaken van een hernia

  • Een aangeboren zwakte van het discusweefsel (meer dan 50% van alle gevallen),
  • Een plotselinge draaibeweging van de romp,
  • Vertillen en/of verschuiven,
  • Gebrek aan beweging en/of teveel langdurig zitten,
  • Een slechte spierconditie.

Acute versus chronische hernia

Een hernia kan acuut of chronisch zijn: als een acute hernia niet wordt behandeld, gaat de hernia vrijwel altijd over in een chronische aandoening. Een chronische hernia is vaak het gevolg van degeneratie van de tussenwervelschijf. Dit wordt veroorzaakt door o.a. een slechte houding, overgewicht, slechte voeding, roken, in combinatie met het normale verouderingsproces. Door dit verouderingsproces verliest de discus (tussenwervelschijf) zijn sterkte en vitaliteit.

Kans op een hernia groter naarmate men ouder wordt?

Het is duidelijk dat, naarmate de leeftijd vordert, de kans op een verzakking (prolaps) en daardoor een hernia toeneemt. Als in de stevige buitenring van de wervel een zwakke plek of een scheur ontstaat, kan de kern naar buiten komen en op een zenuwwortel gaan drukken. Bij het ouder worden wordt de tussenwervelschijf (discus) minder elastisch en kan deze minder gemakkelijk vormveranderingen opvangen. Daardoor kunnen de bindweefsel ringen waarmee de tussenwervelschijf (annulus) is opgebouwd, scheuren.

Vervorming van wervels als de oorzaak van de hernia

Ook de buitenlaag zelf kan van vorm veranderen. Is deze vormverandering niet te groot, dan treedt na verloop van tijd meer of minder herstel op. Wanneer echter door bijvoorbeeld krachtige draaiende bewegingen, de annulus fibrosus (tussenwervelschijf) te grote scheuren gaat vertonen, kan de nucleus (kern) uitstulpen en spreekt men van een echte hernia (Bron: Nieuwe Medische Encyclopedie – 2008).

Hoe wordt de diagnose hernia gesteld?

De diagnose hernia kan alleen met zekerheid worden vastgesteld o.b.v een MRI. Op basis van de scan wordt gekeken naar mogelijke vervormingen en/of scheuren in tussenwervelschijven of rugwervels. Ook wordt gecontroleerd of de zenuwen voldoende ruimte hebben en of zenuwwortels er rustig of juist ontstoken uitzien.

Angst voor een hernia

Bij uitstralende pijn in de benen wordt er vaak vanuit gegaan dat er sprake is van een hernia. Dit is vaak niet het geval. Want je kan last hebben van hernia-achtige klachten (pseudo-radiculair beeld) door een vorm van irritatie van de zenuwwortel. Er is wel sprake van uitstralende beenklachten, maar er is geen scheur in de tussenwervelschijf. Bij slechts 5% van de mensen met bovenstaande klachten, is er sprake van een hernia.

Weer binnen de lijnen bij je favoriete sport.