Bekkeninstabiliteit behandeling

Hoe kan bekkeninstabiliteit worden behandeld?

Bekkeninstabiliteit gaat meestal na een paar maanden vanzelf over, zeker in het geval van zwangerschap. Na de bevalling wordt aangenomen dat de bekkenpijn/bekkeninstabiliteit binnen enkele maanden uit zichzelf overgaat. Mocht dat niet gebeuren, dan kunt u voor een rugprogramma bij Het Rugcentrum kiezen om de klachten te doen verminderen.

Behandeling Bekkeninstabiliteit behandeling

Acceptatie van de beperking door bekkeninstabiliteit

Primair wordt de bekkeninstabiliteit veroorzaakt door de verandering van het hormonale patroon. Dat ervoor zorgt dat het lichaam soepeler wordt ter voorbereiding op de bevalling. Daarbij verslappen de banden en verweekt het kraakbeen van het bekken. Dit heeft een functie: door een soepeler bekken zal de bevalling gemakkelijker verlopen. De baby heeft dan meer ruimte door een grotere botafstand in het bekken.

Het is dus normaal dat je deze verweking tijdens de zwangerschap gaat bemerken en mogelijk wat pijnklachten als gevolg hiervan gaat ervaren.

Het vinden van de juiste balans bij bekkenpijn

Het is in deze periode van belang een goede balans te vinden tussen de provocatie van de bekkenklachten en inactiviteit. Simpel gezegd moet je oppassen dat je niet op geleide van de bekkenpijn te passief gaat worden, waardoor de spieren sneller zullen verslappen. De instabiliteit zal dan te veel toe gaan nemen. Jouw klachten zullen erger worden dan nodig en je daardoor meer beperken in het dagelijks functioneren. Het gevolg is ook dat je waarschijnlijk na de bevalling langer last blijft houden van bekkeninstabiliteitsklachten.

Bij Het Rugcentrum kunnen wij je begeleiden in het leren vinden van deze balans.

Behandeling bij langdurige bekkenklachten

Wanneer je langdurig klachten ervaart na de bevalling zal een rugprogramma dat zich richt op gedrag en het sterker maken van de wervelkolom en bekken uitkomst bieden. Daarin wordt eerst uitgelegd op welke wijze de klachten mogelijk blijven aanhouden en op welke wijze je deze instabiliteitsklachten kunt verbeteren.

Rugprogramma Bekkeninstabiliteit

Het rugprogramma Bekkeninstabiliteit bestaat uit:

  • Inzicht bieden in de oorzakelijke factoren van het klachtenbeeld.
  • Uitleg geven over wat wel en wat niet verstandig is om te doen met betrekking tot de activiteiten in het dagelijks leven: bijvoorbeeld grote afstanden lopen. Hiermee provoceer je de klachten en kan je de stabiliteit van het bekken niet verbeteren. Dit kan bijvoorbeeld wel met het regelmatig achtereen bukken of opstaan van een stoel (squats).
  • Het bekken-instabiliteit-programma is gericht op de stabilisatie van het bekken en de lage rug.
  • Uitleg over de rol van de langdurige (chronische) pijnklachten en op welke wijze hier zo goed mogelijk mee om te gaan. Tijdcontingente aanpak; dit houdt in dat het oefentherapie programma niet op geleide van de pijnklachten moet worden opgebouwd, maar op geleide van tijd en hersteltijd.
  • Essentieel bij de stabiliteit van het bekken is een actieve houding: het actief strekken van de rug activeert het stabilisatiesysteem van het bekken.

Rugexperts van Het Rugcentrum kunnen jou hierbij begeleiden.

Start met het behandelen van jouw bekkeninstabiliteit

Laat een rugexpert een rugprogramma maken.

Maak een afspraak