Terug naar ervaringen

Werk

Schrijfster en docent

Leeftijd

37

Hobbies

Volleybal

Woonsituatie

Samenwonend

In tegenstelling tot mijn eerdere ervaringen met fysiotherapie werd er allereerst een duidelijke diagnose gesteld (cervicale facetpijn) waarvan de beschrijving precies overeenkwam met mijn (pijn)ervaringen én werd er een behandelplan met doelen opgesteld. Dus géén “we gaan eens masseren en rekken en trekken en zien wel waar het schip strand”, maar een duidelijke doelstelling en een gefundeerde manier om daar te komen.

Er volgde een intensieve periode van vier maanden lang twee keer per week Het Rugcentrum bezoeken en elke dag thuis oefening doen. De nadruk van de behandeling lag op het stapsgewijs opbouwen van spierkracht in mijn nek, het opbouwen van conditie en het beweeglijker maken van mijn nek. Een op maat afgestemd trainingsprogramma met daarnaast elke sessie individuele aandacht, zorgde ervoor dat ik mijn nek weer durfde te gaan gebruiken en het gevoel kreeg dat ik mijn nek letterlijk weer op krachten liet komen. In de eerste weken boekte ik snel resultaten maar dat stagneerde op een gegeven moment, waardoor ik weer dreigde terug te vallen in oude patronen (zo voorzichtig mogelijk bewegen bijvoorbeeld). Gelukkig zien ze dat bij Het Rugcentrum ook aankomen en begeleiden ze je ook daar doorheen. Bijvoorbeeld door je inzicht te geven in de achtergrond van pijnklachten en het herstellen van chronische pijnklachten. Maar ook door je te blijven aanmoedigen om door te gaan ook als het op de korte termijn geen resultaat lijkt te hebben.

En die aanpak heeft gewerkt! Uiteindelijk namen de klachten inderdaad nog verder af en kon ik mijn nek steeds beter bewegen tijdens het fietsen, autorijden en, mijn grote hobby: volleyballen! De gevoeligheid is er nog steeds en op sommige momenten zijn de pijnklachten (zij het in mindere mate) weer even aanwezig. Maar nu ik vertrouwen heb gekregen in het zelf herstellend vermogen van mijn lichaam en ik ook handvaten heb om thuis mee aan de slag te gaan, maak ik mij er veel minder druk om en verdwijnen de klachten ook weer snel.

Ik heb mijn nachtrust weer terug, daarnaast ook op vele dagen het gevoel ‘een nieuwe nek’ te hebben en bovenal de zekerheid dat ik zelf invloed kan uitoefenen op mijn pijnklachten en er niet langer alleen het slachtoffer van ben.

Als vanouds losgaan in de keuken. Pijnvrij.