Terug naar ervaringen

Werk

VUT

Leeftijd

61

Hobbies

Mijn nieuwe hobby is uitslapen!

Woonsituatie

Samenwonend met zijn vrouw

Een stukje voorgeschiedenis: Al vanaf 1975 had ik ernstige rugproblemen. Ik kamp eigenlijk mijn hele leven al met een slechte rug. Als ik dit zo opschrijf kom ik tot de conclusie dat al die jaren samen echt al een hele tijd met rugpijn zijn. Ik had moeite met de meest kleine dingen. Door de pijn kon ik ook moeilijk mijn rust vinden. Na de eerste tien jaar rugpijn, heb ik in 1985 een hernia operatie gehad. Een drie dubbele: helemaal onderin mijn rug op rugwervel niveau L3, L4 en L5.

Anders dan ik had gehoopt, ging het na die pittige operatie nog steeds niet goed met mij. Ik werd angstig voor andere vormen van hulp omdat die operatie mij niet heeft geholpen. Alleen fysiotherapie durfde ik nog aan. Lang heb ik met pijn en ongemakken doorgelopen. Steeds maar met de hoop dat het minder zou worden. Dat werd het echter niet. Opnieuw zat ik, nu in 2012, aan de andere kant van de chirurg zijn spreektafel. Dit is 27 jaar na mijn eerste hernia operatie.

De chirurg heeft het één en ander aan onderzoek laten doen naar de klachten afkomstig uit mijn rug. Helaas was de conclusie dat mijn rug niet best is. Het kon niet langer zo door gaan. Zowel fysiek als mentaal was ik op. Dit keer kwam de chirurg met het voorstel mijn rug vast te zetten. Tja… …Gelukkig was ik niet met dit voorstel, maar de pijn was ondragelijk. Met een telefoontje naar het ziekenhuis heb ik mij weer op de lijst voor de operatie laten plaatsen.

Ter voorbereiding op de operatie stelde de chirurg voor om in rugtherapie te gaan bij Het Rugcentrum. Ik zou dan zowel fysiek als mentaal worden voorbereid op de komende operatie. Dit traject voorafgaand aan de ingreep zorgt voor een beter resultaat na de operatie. Ook vergemakkelijkt het traject vooraf het revalidatietraject wat erop volgt. Dit omdat mijn lichaam sterker is en ik heb kunnen oefenen met revalideren.

Het was een zwaar traject. Vooral fysiek. O.b.v. mijn rugprogramma moest ik een aantal grondoefeningen doen. Wanneer ik die met moeite had gedaan moest de therapeut mij van de grond af weer omhoog tillen. Gelukkig kreeg ik goede begeleiding wat ervoor zorgde dat ik mijn therapeut vertrouwde en dus ook hem durfde te leunen.

Bij Het Rugcentrum is het gebruikelijk dat ze je vragen naar je pijncijfer en dit ook vastleggen. Ik begon met een 10 op schaal van 0 tot 10 waarbij 10 de meest ernstige pijn is die je ooit hebt gevoeld. Het liefst had ik een 11 gegeven. Ondanks die pijn ben ik zes maanden lang, twee keer in de week naar Het Rugcentrum gegaan. Ook thuis deed ik iedere dag oefeningen die ik kreeg van mijn therapeut bij Het Rugcentrum.

Ze sleurde mij echt door die eerste tijd heen. Gelukkig! Want na een half jaar werd mijn pijn aanzienlijk minder! Ik voelde mij sterker en kreeg meer vertrouwen in mijn lichaam. Met de operatie in het vooruitzicht heeft mijn therapeut van Het Rugcentrum contact gehad met de chirurg. In goed overleg, ook met mij, hebben we besloten de operatie uit te stellen.

Ik had een tijd nodig om bij te komen van deze omslag. Nu ik tot rust ben gekomen, kan ik weer lekker slapen. Na twee en een half jaar waarin ik voortdurend aan mijn rugprogramma heb gewerkt, is mijn pijngrens gezakt naar een 1 of minder! Het voorstel om mijn rug operatief vast te zetten is nu echt van de baan.

Ik kan niet vertellen hoe opgelucht ik ben! Voor het eerst in tientallen jaren kan ik weer spreken van rust in mijn hoofd en lijf. Het is niet meer de pijn die mij wakker maakt voordat ik ben uitgerust, maar mijn vrouw met het ontbijtje. Ook zij is blij dat we weer meer kunnen genieten van het leven en heeft er plezier in dat ze eerder uit bed is dan ik.

Zelfverzekerd kan ik zeggen dat mijn leven nu een stuk aangenamer is. Mijn verhaal bewijst dat de juiste begeleiding, oefentherapie en doorzettingsvermogen veel kunnen veranderen.

Weer binnen de lijnen bij je favoriete sport.