Terug naar ervaringen

Werk

Administratie in ziekenhuis, wisseldiensten 32u

Leeftijd

55

Hobbies

Leuke dingen doen, lekker op pad

Woonsituatie

Alleenstaand

Sinds augustus 2020 ervaar ik lage rugklachten. Met iets heel stoms, ik pakte een pluisje op, en ja hoor het schoot er flink in. Natuurlijk dacht ik eerst, na het gaat vanzelf wel over. Een foto is vast niet nodig, want dit zie ik meer als ‘pretfoto’. Hiervoor heb ik namelijk nooit rugklachten ervaren. Ik leefde goed en gezond, ik was lenig, deed veel aan yoga en ik zat altijd mooi rechtop.

Helaas bleven de rugklachten toch aanhouden en werden deze erger. Dus heb ik mij er toch maar overheen gezet. Op naar de huisarts en een foto laten maken. Hier was wel het een en ander op te zien… Vervolgens ben ik doorgestuurd naar de neuroloog en waren er weer een aantal scans gemaakt. Hierna werd ik doorverwezen naar het Acibadem in Amsterdam. Hier kwam een flinke lijst aan bevindingen uit; ‘abnormale schade’ ‘abnormale discopathie met uitgebreide artrose’ en ‘abnormale facetdegeneratie’. Wanneer ik de MRI van mijn rug zag schrok ik wel een beetje, en ondanks de pijn moest ik ook wel een beetje lachen om hoe het eruit zag…

Na mijn bezoek in het Acibadem ben ik doorverwezen naar Het Rugcentrum. De uitspraak die mij ook erg is bijgebleven; “je kunt altijd wel leuk yoga doen, maar dat is flexibiliteit. Wat jouw rug nodig heeft met deze klachten, is stabiliteit. Dus trainen die handel!”.

Nou daar gaan we dan, het traject van 3 maanden bij Het Rugcentrum. Zowel mentaal als fysiek was het aan het begin erg overweldigend. Ik was deels ook nog aan het verwerken dat er blijvende schade is in mijn rug. Het was hierdoor juist extra prettig dat mijn fysiotherapeut erg fijn en rustig was. Wanneer ik een slechte dag of week had, werd ik ook echt gerustgesteld dat dit oke is. Gedurende het traject merk je dat je spieren sterker worden en meer aan kunnen. Hierdoor leer je ook weer meer te vertrouwen in je eigen lichaam. Af en toe was ik ook echt onder de indruk tijdens het trainen van sommige oefeningen die met een kleine beweging al heel effectief kunnen zijn. Door te weken heen ging ik merken dat ik deze bewegingen steeds ook iets groter kon gaan maken.

Ik heb het gehele traject van 3 maanden afgerond. Ondertussen sport ik al een jaar bij Het Rugcentrum en weet ik bijna wel zeker dat ik hier nog erg lang blijf! Ik voelde mij (en nu nog steeds) echt begeleid waar nodig. Je voelt je gehoord, de behandeling is op maat, er lopen specialisten rond en je krijgt de aandacht. Mijn vertrouwen is samen met mijn rug versterkt. Dus lekker blijven trainen die rug!