Terug naar ervaringen

Werk

Brandveiligheid expert

Leeftijd

47

Hobbies

Tuinieren

Woonsituatie

Samenwonend, 2 kinderen

Begin dit jaar was het er al 3x acuut ingeschoten, de pijn in mijn rug. Ook wel een ‘acute lumbargo’ genoemd. In een hele korte periode, en was ik het spuugzat. Ik kon niet meer in de tuin werken, iets wat ik dolgraag doe. Aangezien het ruim 15 jaar geleden was dat ik voor het laatst bij een orthopeed was geweest kreeg ik weer een verwijzing…

…In het ziekenhuis werd een MRI gemaakt, gelukkig geen hernia. Wat een opluchting. De orthopeed gaf mij een verwijzing naar Het Rugcentrum. Ik twijfelde aan weer een nieuwe behandelaar. Ik dacht: wat kunnen zij nu voor mij doen? Al jaren train ik mijn rug! Ik ben inmiddels vier pittige maar nuttige maanden verder en weet inmiddels wel beter!!!

Wat ik heb geleerd is dat het advies dat ik in de jaren 90 kreeg, niet klopt. Toentertijd geloofde men dat het goed voor je rug is om je bekken naar voren te kantelen. Ruim vier jaar heb ik mijn bekken naar voren gekanteld. Rustig aan en geforceerd. Het klinkt gemakkelijker dan het is. Met flink wat doorzettingsvermogen lukte het mij een ‘rechte onderrug’ te maken. Had ik wat ik bij Het Rugcentrum heb geleerd maar eerder geweten…

Bij Het Rugcentrum werd mij juist verteld dat ik mijn onderrug naar achter moest kantelen. Ik wist niet meer hoe ik moest zitten. “Niet te doen” zei ik. “Volhouden” werd mooi gezegd, “komt goed, dit moet een gewoonte worden en je moet jezelf de tijd geven voor deze verandering”.

Naast de mentale hulp, heb ik oefeningen gekregen. Oefeningen om de diepliggende rugspieren aan te pakken. Wat het belangrijkste is, is dat ze mij weer het vertrouwen in mijn rug hebben terug gegeven! Ik kan en durf nu weer mijn handen uit de mouwen te steken in de tuin. Jammer dat ik hier niet 20 jaar eerder terecht ben gekomen. Dat had mij veel pijn en frustratie gescheeld.

Als vanouds losgaan in de keuken. Pijnvrij.