Terug naar ervaringen

Werk

Administratief medewerkster, parttime

Leeftijd

49

Hobbies

Met de honden (shows/sporten)

Woonsituatie

Alleenstaand

Al zeker jaren heb ik rugklachten, veel last in de lage rug. Voorheen wanneer mijn klachten ontstonden kon ik dit nog wel opvangen en verminderen met pilates oefeningen. Door de jaren heen werden mijn klachten steeds erger. Ik ben vaker naar de fysio geweest, hier werd gebruik gemaakt van manuele therapie en masseren. Ik had hier zeker baat bij aan het begin. Wanneer mijn klachten verergerde, hielp dit ook steeds minder. Naast mijn rugklachten was er in 1998 reumatoïde artritis geconstateerd. Hiervoor ging ik ook naar de reumatoloog.

Op een gegeven moment gingen de klachten ook niet meer weg, ik had constant last gedurende de dag. De reumatoloog had mij hierdoor doorverwezen voor verder onderzoek. Er is uiteindelijk een röntgenfoto gemaakt, en ook een MRI. Uit de MRI was gebleken dat ik onder andere artrose in mijn onderste wervels heb (L4-S1), en degeneratie in de tussenwervelschijven. Ondertussen had ik ook al een injectie geprobeerd voor mijn rugklachten, deze werkte alleen maar van korte duur. Na zo een 2 weken was deze alweer uitgewerkt.

Uiteindelijk ben ik zelf gaan googelen voor fysiotherapiepraktijken die mij kunnen helpen met mijn klachten. Op deze manier ben ik bij Het Rugcentrum terecht gekomen. Ik had 24/7 pijn, dus er moest iets aan gedaan worden. ‘Baat het niet dan schaadt het niet’.

Het traject heb ik tot nu toe erg fijn en plezierig ervaren. Maar aan het begin was het zeker wel even wennen. Ik wist natuurlijk dat ik ook oefeningen voor thuis mee zou krijgen. In de eerste 3 weken merkte ik ook nog niet echt vooruitgang, wat ook niet heel gek is. Het oefenen deed ook gewoon zeer af en toe, dus dit was soms wel lastig. Even volhouden gewoon, de moed erin houden en wachten tot er verbetering komt. En inderdaad, na 3 weken merkte ik iets van verlichting. Hierdoor krijg je ook meteen meer vertrouwen in hetgeen dat wat je doet, ook werkt en goed is.

Momenteel gaat het echt al een stuk beter. Zeker niet pijnvrij, maar ik weet ook dat het dat niet zal worden met mijn klachtenbeeld. Ik ervaar in ieder geval niet meer de gehele dag pijn. Het is een stuk dragelijker gedurende de dag. Naast het versterken van mijn spieren, heb ik ook meer geleerd over mijn houding. Ik let meer op mijn houding en weet ook beter hoe mijn eigen houding is.

Andere fysio’s zijn soms nog wat meer ‘old-school’. Hier zal je dus eerder worden gemasseerd of er wordt gebruikt gemaakt van manuele handelingen. Bij Het Rugcentrum zijn ze iets meer ‘new-school’ aan het behandelen. Dat wil zeggen, meer zelf doen en bewegen. Voor mij heeft dat tot nu toe erg veel goeds opgeleverd! Hier ben ik zeker erg tevreden over.