Terug naar ervaringen

Werk

Administratief

Leeftijd

50

Hobbies

Wandelen en winkelen

Woonsituatie

Samenwonend

De hernia veroorzaakte de beknelling van mijn zenuwen. Dit gaf mij zo ontzettend veel uitstralingspijnen in mijn linker been, dat ik nauwelijks kon staan of lopen. En lopen deed ik graag. Als ik stond voelde het alsof iemand een naald in mijn kuiten stak! En als ik dan ging zitten duurde het minstens een kwartier voordat de pijnen langzaam weg ebden. Ik kon bijna niks meer, zelfs klein huishoudelijk werk was teveel, alleen zittend werk kon ik nog doen. Ik had alleen maar pijn, waarvoor ik meerdere pijn injecties heb gehad. Die verminderden de pijn wel, maar na 2 maanden was dat weer uitgewerkt.

Een half jaar later was er geen verbetering, en belandde ik bij Orthopeed Dr. M van Dijk, voor een operatie: een Spondylodese. Hij zou bot weghalen rond de beknelling en de wervels L5 en S1 aan elkaar vastzetten. Ik zou minstens 6 maanden moeten revalideren.

Hij adviseerde mij om 5 kilo af te vallen en een pre-ok behandeling bij het Rugcentrum te ondergaan, om mijn rug aan te sterken. De ok werd gepland voor 7 Augustus, 2 maanden later. Eind mei ben ik bij Het Rugcentrum begonnen, waar ik 2x per week intensief ging trainen: eerst 10 minuten fietsen, dan holle-bolle rug, superman, en billen van de grond, dan op 5 verschillende apparaten, en nog wat oefeningen met gewichten en als laatste squats; dat was de lastigste oefening, want dan moest ik staan en was de pijn niet meer te verdragen.

Na 2 maanden, vlak voor de geplande operatie, waren mijn klachten stukken minder en heb ik in overleg met de fysiotherapeuten en de Orthopeed besloten de operatie met 2 maanden uit te stellen, en door te gaan met de training. En inderdaad 2 maanden later ging het mij zo goed, dat ik de operatie helemaal heb afgelast. Ik had nog wel pijn, maar bij lange na niet zo erg als vroeger! Ik ben na die 4 maanden gestopt bij het Rugcentrum en ga netjes 3x per week zelf trainen en nu 6 maanden later ben ik pijnvrij!!!

Maar ik moet erbij zeggen, dat ik 5 kilo moest afvallen; heb ik zeer ter harte genomen en ben inmiddels 12 kilo kwijt. Ik weeg nu 70 kilo, bij een lengte van 1.66. Ik was dus wel een beetje te zwaar! En dat afvallen heeft zeker ook geholpen aan mijn herstel!

Ik ben nu pijnvrij, slanker, gespierder en heb volop energie om naast wandelen alles te doen wat ik wil. En dat zonder operatie!!!
En dat allemaal dankzij de goede zorgen van de fysiotherapeuten van het Rugcentrum! Mijn dank gaat voornamelijk uit naar Ellen die heel goed aanvoelde hoe het met mij ging, ook mentaal, en mij goed aanstuurde om vooral meer rust te nemen.

Jammer dat de huisarts mij niet meteen naar Het Rugcentrum had gestuurd, dan was mij veel ellende bespaard gebleven!

Weer kunnen tuinieren zonder pijn.